Autoironia este descrisă ca fiind capacitatea unei persoane de a râde de sine, de eșecurile, neajunsurile și limitările sale. Practicarea acesteia aduce foarte multe beneficii asupra stării mentale a unui om, principala sa caracteristică fiind natura optimistă a umorului.
Umorul are un rol deosebit de important în viața noastră. Râsul ne ajută să ne apropiem de ceilalți, să fim incluși în mediul social, să ne simțim bine, să menținem o atmosferă plăcută. Atunci când glumele se referă la propria persoană, îți demonstrezi faptul că ai capacitatea de a te detașa de tine, că te poți ridica din propria nefericire. Odată ce te detașezi de tine, ai posibilitatea de a-ți vedea propriile greșeli și de a te accepta așa cum ești sau de a identifica defectele pe care trebuie să le corectezi.
Este în natura umană a omului să greșească, dar, din păcate, am fost învățați că a greși e ceva rușinos, un semn de slăbiciune, pe care trebuie să îl ascundem de cei din jur. În realitate, este firesc să avem acțiuni eronate, dar atunci când le recunoști și faci haz de ele, totul devine mai simplu.
Cum îți face viața mai bună autoironia?
Un moment de umor față de propria persoană, la timpul potrivit, îți poate schimba complet starea de spirit. Chiar și în cele mai întunecate vremuri, râsul te ajută să mergi înainte, să vezi o mică pată de lumină, care îți va schimba viața.
Iată în câte moduri benefice poate acționa autoironia!
Neutralizează părerile negative despre propria persoană
Autoironia este o foarte bună metodă de a trece peste defectele și informațiile negative pe care la ai despre tine. Din moment ce prezinți aceste aspecte într-un mod ironic, realizezi că gravitatea lor nu mai este atât de mare. În plus, atunci când discuți despre punctele slabe, într-un mod comic, ceilalți percep aceste detalii ca fiind lipsite de importanță, ceea ce îți va oferi mai multă încredere în propria persoană.
Îmbunătățește relațiile intrapersonale
Autoironia are puterea de a destinde atmosfera și de a întări relațiile cu ceilalți. Abilitatea de a te prezenta în fața tuturor, exact așa cum ești tu, într-un mod veridic, câștigă simpatia celor din jur și îi face să se simtă confortabil. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că, odată ce oamenii observă lejeritatea cu care râzi de propriile puncte slabe, realizează că acestea sunt normale și încep să se simtă mai confortabil cu propriile defecte.
Mecanism de apărare în situațiile dificile
Sigmund Freud spunea că umorul este cel mai puternic mecanism de apărare, iar acest lucru este chiar adevărat. Indiferent de gravitatea situației, fie că te simți anxios și depresiv, fie că te afli într-o discuție în contradictoriu cu cineva, o doză de umor va destinde atmosfera, te va face să te simți în largul tău și să fii mai relaxat.
Cum reușești să pui în practică umorul față de sine?
Dacă ai înțeles ce este autoironia și ce efecte pozitive poate avea în viața ta, este momentul să afli cum o poți pune în practică. Pentru a învăța să râzi de tine, într-un mod constructiv, este necesar să ai un sentiment bine dezvoltat al conștiinței și al împăcării de sine. Dacă nu deții astfel de abilități, specialiștii Success Academy sunt aici să te ajute, prin cursurile de dezvoltare personală pe care ți le pun la dispoziție.
În cadrul acestui modul, vei reuși să te cunoști foarte bine, să identifici care îți sunt punctele tari, dar și cele slabe, astfel încât să îți faci o imagine a persoanei care ești cu adevărat. Mai multe informații importante despre aceste sesiuni poți afla chiar aici.
Acum că ai înțeles ce este autoironia, poți începe să o practici, cu prima ocazie. Cu siguranță te vei simți eliberat, relaxat și fresh, după o astfel de experiență!