CURSURI: Sâmbătă - Duminică

Luni - Vineri 9.00 - 18.00

Contact: 0746-097-685

 

Ce este gelozia și cum îți poți ajuta copilul să gestioneze acest sentiment?

ce-este-gelozia

Gelozia este un sentiment negativ, dar normal. Încă de la vârste fragede, copilul va experimenta această trăire. În esență, gelozia reprezintă acel sentiment primordial de simț al proprietății. Iar când zicem proprietate ne referim la orice considerăm că ni se cuvine. Atunci când simți că acest drept imuabil îți este încălcat, apare gelozia.

Sursa geloziei

Atunci când copilul tău întreabă ce este gelozia, îi poți sublinia faptul că acest sentiment puternic este adânc înrădăcinat în firea umană și numai. Chiar și animalele manifestă ceea ce pare a fi un sentiment de gelozie. Acest lucru este relevant pentru a înțelege rădăcina sentimentului. Ceea ce este paradoxal e faptul că gelozia are la bază sentimente bune, de dragoste și atașament. Din păcate, în ciuda naturii lor pozitive, acestea pot fi transformate, pervertite, dacă nu sunt gestionate corect. Căci, da, chiar și lucrurile bune trebuie echilibrate și temperate.

De exemplu, copiii vor manifesta comportamente conflictuale, dificil de controlat atunci când simt că mama acordă atenție altui copil. Acesta va considera că celălalt copil îi fură atenția mamei care i se cuvine doar lui. În fond, la baza acestui conflict stă doar atașamentul excesiv (dar normal) față de mamă în primii ani de viață.

Pe măsură ce crește copilul, sentimentele de gelozie se vor transforma, vor deveni mai complexe, dar și mai nocive. Va trebui să porți o discuție sinceră și deschisă despre ce este gelozia. Subiectul geloziei se va muta de la mamă la prietenii din jur, iar mai apoi în contexte sentimentale. Într-o perioadă oricum complicată și dificilă precum adolescența, gelozia devine o povară suplimentară care poate călăuzi tânărul adult către o viață în care vor predomina conflictele. Acesta poate inclusiv să dezvolte probleme de atașament.

Un ajutor timpuriu

Educația începe acasă, dar se fundamentează la școală. Sau cel puțin așa ar trebui. Din păcate, sistemul de educație de stat nu oferă copiilor și adolescenților sprijinul de care au nevoie pentru o dezvoltare armonioasă. Copiii vor afla de-a lungul vieții ce este gelozia în contexte informale, de la prieteni și de la alți adulți. Școala, din păcate, nu își propune să educe copilul și în aspecte mai personale. Materiile învățate la școală nu explică ce este gelozia, de aceeea, copilul nu va afla niște explicații pertinente de la o figură autoritară precum un învățător sau profesor.

Mediul din școli și din licee tinde să devină tot mai conflictual, iar copiii nu sunt încurajați să se cunoască pe sine și să privească cu pragmatism viața. De aceea, ar trebui să iei în considerare un ajutor suplimentar. Cursurile de dezvoltare personala dedicate copiilor și adolescenților reprezintă un concept inovativ pe piața românească. Iar dacă nu ești încă convins de legătura dintre gelozie și o bună dezvoltare a copilului, vei avea ocazia în cele ce urmează să privești cu alți ochi viitorul copilului tău.

Cunoașterea de sine, secretul unei vieți armonioase

Într-o societate în care competiția este mai acerbă decât oricând, introspecția și asumarea sentimentelor negative sunt refuzate și chiar blamate. În era pozitivității toxice, gelozia este blamată și ”aruncată” în grămada sentimentelor de care trebuie să te descotorosești, însă, în același timp, spiritul competitiv o hrănește. Toate acestea pot fi derutante pentru copil. Dar, cu ajutorul potrivit, la timpul potrivit, acesta va putea gestiona mult mai bine situații și sentimente. El va putea afla ce este gelozia într-un cadru controlat, profesionist, iar acest lucru îl va ajuta să interiorizeze mai bine acest concept.

Gelozia se naște din sentimente de frustrare și nesiguranță. Cât este mic, copilul va considera că o redirecționare a atenției părinților, în special a mamei, reprezintă dovada că ei nu-l mai iubesc la fel de mult. Acest simțământ se poate dezvolta în ceva mult mai nociv, precum neîncrederea în sine. În aceste situații, copilul trebuie asigurat de afecțiunea și dragostea continuă, dar trebuie expus la situații diverse. În timp, socializarea nu va mai fi privită ca o competiție pentru atenția mamei, ci ca o situație normală.

În adolescență, situația se complică și nu ar strica să apelezi la serviciile unor traineri cu zeci de ani de experiență în comunicare și educație. Copiii pot fi învățați să se confrunte cu sentimentele negative, să le conștinetizeze și să le accepte. Prin metode interactive, copiii și adolescenții vor căpăta deprinderi care îi vor ajuta să se cunoască pe sine și pe ceilalți. Înfruntarea unor temeri precum nesiguranța poate face minuni în cazul unei minți tinere.

Orice comportament reprezintă o serie de acțiuni și gânduri repetate până când devin tipare. Atunci când reușești să îi insufli copilului anumite caracteristici, tiparele nocive pot fi prevenite sau modificate. Gelozia nu va putea fi niciodată eliminată, căci face parte din natura umană. Însă ceea ce poți influența este felul în care copilul tău va gestiona acest sentiment. Scopul cursurilor de dezvoltare personală nu este de a eradica sentimentele negative, ci de a oferi copilului uneltele necesare pentru a le gestiona eficient și pentru a nu le lăsa să-i influențeze deciziile majore în viață.

Program

  • Luni9.00 - 18.00
  • Marți9.00 - 18.00
  • Miercuri9.00 - 18.00
  • Joi9.00 - 18.00
  • Vineri9.00 - 18.00
  • Sămbătă9.00 - 18.00
  • Duminică9.00 - 18.00
Traineri

Ovidiu Atanasiu

Consultant Learning Design

Amada Bălțățeanu

Consultant Leadership Training

Mirela Ursu

Consultant English Training

Categorii: