Cele 8 tipuri de inteligență a apărut în anul 1983, atunci când psihologul american Howard Gardner a lansat teoria inteligențelor multiple. Acesta a analizat activitatea mentală a unor bolnavi și, în urma studiului, a observat că putem pierde anumite forme de inteligență și, totuși, să realizam performanțe pe alte planuri.
Potrivit acestuia, deși ne naștem cu cele 8 tipuri de inteligență, numai 3 dintre ele sunt dominante. Maximum 4. Acestea ajung să definească nucleul personajului brut care suntem și ne conturează personalitatea, ajungând să ne influențeze relațiile cu cei din jur, cât și succesul profesional într-un anumit domeniu.
Cele 8 tipuri de inteligență ale lui Howard Gardner (teorie multipla):
1. Inteligența lingvistică – reprezintă capacitatea de a utiliza cu ușurință cuvintele, fie oral, fie în scris. O persoană cu o inteligență lingvistică ridicată este caracterizată că fiind o persoană căreia îi place să citească, să povestească. Totodată, are capacitatea de a vorbi cursiv, cu talent și haz. Are o abilitate ridicată de a dezlega cuvinte încrucișate, scrabble, Sudoku, dar și o capacitate aparte de a memora date și nume.
Tehnici de dezvoltare a inteligenței lingvistice: lectura continua, elaborarea de argumentațîi, discursuri susținute în fata unui auditoriu, prezentări, jocuri de cuvinte etc;
2. Inteligența logică sau matematică – reprezintă capacitatea de a calcula, de a cuantifica, de a rezolva probleme matematice, de a emite ipoteze, de a te simți comod în domeniul abstracțiunilor și al simbolurilor matematice. O persoană care are un nivel de inteligență logică sau matematică ridicat are o gândire deductivă (înlănțuire logică a faptelor) și aplecarea către problemele ce pun logica la bătaie. Totodată, sunt pasionați de matematică, jocuri de strategie, diagrame sau analogii, minuțiozitate în cercetarea cauzelor și consecințelor oricărui fapt, făcând apel la rațiune pentru a ști dinainte cum va evolua o anumită situație. Sunt persoane ce obișnuiesc să gândească în etape și secvențe.
Tehnici de dezvoltare a inteligenței logice sau matematice: lucrează la computer, dezleagă enigme, descifrează coduri, rezolva probleme matematice, fă calcule complete și jocuri de cifre;
3. Inteligența muzicală – reprezintă capacitatea de a percepe ritmuri, timbre sonore, sunete și de a reda emoțiile prin muzică, de a scrie partituri. Persoanele cu un nivel de inteligență muzicală ridicat sunt adesea muzicieni, cântăreți, DJ, compozitori sau producători de muzică. Acestea sunt capabile să compună jingle-uri bune, să conducă un cor, să fredoneze un cântec sau să predea un instrument muzical. Copiii cu un nivel crescut de inteligență muzicală prezintă un interes special pentru un anumit instrument, au capacitatea de a urma ritmul unei melodii și se bucură să își asculte cântecele preferate.
Tehnici de dezvoltare a inteligentei muzicale: ascultă cât mai multă muzică de calitate;
4. Inteligența kinestezică a corpului – reprezintă capacitatea de a-ți folosi propriul corp pentru a comunica, a manipula obiecte delicate și a executa mișcări de mare precizie. Persoanele care prezintă un nivel ridicat al acestui tip de inteligență au o bună coordonare a mișcărilor lor, capacitatea de a efectua sarcini manuale, agilitate fizică și un echilibru bun. Aceastea pot fi buni sportivi, dansatori, profesori de educație fizică, kinetoterapeuți, terapeuți de masaj, chirurgi sau interpreți în limbajul semnelor.
Tehnici de dezvoltare a inteligenței kinestezice a corpului: joacă teatru, fă pantomimă, fă exercițîi fizice, bricolează, dansează;
5. Inteligența vizual-spațială – reprezintă capacitatea de a gândi tridimensional, de a evada mental în spatiu, de a manipula imagini grafice și de a transpune acțiunile în imagini vizuale. Potrivit lui Gardner, acest tip de inteligență permite interpretarea și crearea de imagini vizuale, crește imaginația și expresia picturală.
Totodată, permite gândirea în trei dimensiuni, raportând spații și efecte. Persoanele cu un nivel crescut al acestei inteligențe devin adesea buni arhitecți, pictori, decoratori, peisagișți, sculptori, fotografi sau cartografi. Acestea sunt pasionate de a face hărți, diagrame, planuri etc.
Tehnici de dezvoltare a inteligenței spațiale: sculptează, dansează, pictează, practică jocuri de echipă, ciclism, automobilism, realizează suporturi grafice, montaje de film etc.;
6. Inteligența interpersonală – reprezintă capacitatea de a interacționa cu persoanele din jur, de a-i înțelege pe cei din jurul tău, de a le percepe starea, intențiile, motivațiile și emoțiile, de a fi sensibil la mesajele transmise prin gesturi și de a te adapta în funcție de context. Persoanelor cu un nivel ridicat de inteligență interpersonala le place să îi învețe pe alții, să ajute la rezolvarea problemelor, să colaboreze, să conducă o echipa, să asculte activ.
Acestea reușesc să stabilească ușor contact cu străinii, le place să îi influențeze pe cei din jur, sunt buni organizatori, abili în rezolvarea conflictelor, stiu să asculte, le place munca în echipă și au nevoie de ceilalți pentru a învață. Persoanele care au această abilitate pot fi vânzători, politicieni, educatori, îngrijitori, profesioniști în domeniul sănătății, psihologi, profesori, consilieri etc.
Tehnici de dezvoltare a inteligenței interpersonale: cultivă prieteniile, condu proiecte, încearcă să înțelegi oamenii din jurul tău, ascultă activ, participă la cursuri de devzoltare personală;
7. Inteligența intrapersonală – mai este numită și inteligența conștiinței de sine și reprezintă capacitatea de a te cunoaște în profunzime și de a-ți înțelege propriile emoții. Persoanele cu un grad sporit de inteligență intrapersonală își cunosc foarte bine punctele forte și punctele slabe și acționează în acord cu acestea, se autoevaluează cu spirit critic, se respectă și își impun o disciplină. Totodată, le împărtășesc și celorlalți valorile lor personale. Acest tip de inteligență este, de regulă, legat cu o stimă de sine bună și cu capacitatea de a-ți coordona propria viață.
Tehnici de dezvoltare a inteligenței intrapersonale: mai întâi gândești și abia apoi acționezi! Analizează problema, stabilește-ți interesele și stabilește-ți obiectivele, apoi ia decizii. Ține un jurnal, învață să fii tu însuți, meditează, rezervă-ți timp pentru a sta singur și a putea reflecta asupra propriei persoane;
8. Inteligența naturalistă – acest tip de inteligență mai este cunoscută și sub denumirea de inteligență ambientală. Aceasta reprezintă capacitatea de a fi atent la lumea vie, la speciile de animale și de vegetale, de a le observa și de a le înțelege ecosistemele. Inteligența naturalistă este specifică vânătorilor, biologilor, fotografilor care își petrec viață observând și imortalizând imagini cu animale, plante, peisaje, natură în general.
Persoanele cu un nivel ridicat al acestui tip de inteligență au capacitatea de a clasifica și a reține orice detaliu caracteristic fiecărui element, asemenea unui botanist care cunoaște denumirile a sute de plante și de ciuperci.
Tehnici de dezvoltare a inteligenței naturaliste: analizează viață de zi cu zi și antrenează-ți spiritul de observație, urmărind îndeaproape aspecte din natura, viață unei anumite specii de animale etc.
Citește și: Trebuie sa dai replici cand cineva te jigneste sau nu?