Toată lumea are toane, perioade mai proaste, indispoziții. Uneori, când o perioadă mai proastă se prelungește, în ciuda faptului că nu există un context agravant, poate nici măcar neplăcut, trebuie să-ți pui întrebarea dacă nu cumva este ceva în neregulă.
Ce este depresia?
Pentru a afla cum îți dai seama că ești în depresie, specialiștii Success Academy îți recomandă să faci două lucruri: 1. să faci o introspecție, un ”inventar” al sentimentelor și 2. să înțelegi ce este depresia și care sunt manifestările ei.
Depresia este catalogată drept o boală medicală care afectează negativ felul în care te simți, felul în care gândești și cum acționezi. Ea provoacă sentimente de tristețe și pierderea interesului față de activitățile care te bucurau.
Anxietatea este răspunsul natural al corpului la stres. Se manifestă drept un sentiment de teamă în legătură cu evenimentele viitoare. Deși se considera că aceste două tulburări sunt distincte, de fapt, studiile clinice recente au concluzionat faptul că ele reprezintă două fețe ale aceleiași monede.
Care sunt mecanismele depresiei?
Dacă te întrebi cum îți dai seama că ești în depresie, trebuie mai întâi să înțelegi care sunt mecanismele, ce se întâmplă ”în spatele cortinei”. Ce se petrece, de fapt, atunci când ești deprimat? Deși ai putea crede că este o tulburare de ordin psihic, de fapt, ea reprezintă o sumă de procese fiziologice. Astfel, depresia are cauze biologice. La nivelul creierului se produc anumite modificări de ordin chimic din cauza unui dezechilibru hormonal. Hormonii sunt acele substanțe care sunt responsabile cu menținerea corpului în stare optimă. Atunci când aceștia sunt în surplus sau când nu se secretă suficienți, se produce un întreg lanț.
Iată care sunt hormonii implicați în ceea ce numim depresie:
Serotonina – acest hormon este responsabil cu stabilitatea emoțională, toleranța la durere și încrederea în sine. Atunci când corpul nu produce suficientă serotonină, se instalează o stare de tristețe, deznădejde și, în cazuri grave, chiar gânduri sinucigașe. Poți avea probleme cu somnul, poți experimenta o stare de iritabilitate și anxietate.
Dopamina – această substanță are rol în gândire, plăcere, recompensă și acțiune. Dacă nivelul dopaminei este scăzut, vei avea probleme de concentrare, probleme de memorie și o dispoziție proastă.
Noradrenalina – ea este substanța care te ajută să fii energic și motivat. Dacă nivelul ei este scăzut, te vei simți letargic, lipsit de energie și apatic.
În plus, un alt indiciu după care poți să îți dai seama că ești în depresie este senzația de stres. Dacă simți furie inexplicabilă sau teamă, asta înseamnă ca ”a intrat în scenă” un nou ”actor” chimic. Cortizolul este hormonul care este eliberat de organism în perioade de stres, furie sau teamă.
Cum poți să ieși din această stare?
Dacă cele de mai sus ți-au întărit convingerea că nu este nimic de făcut, că nu te poți lupta cu efectele unor substanțe asupra cărora nu ai control, ei bine, ar trebui să știi că lucrurile nu stau chiar așa. Odată ce ai înțeles că ești condiționat din interior, poți intui că lumea nu este în mod obiectiv așa de întunecată precum o vezi. Câteva momente de introspecție pe zi te-ar putea ajuta să înțelegi mai bine stările prin care treci.
Fă apel la inteligenta emotionala și încearcă să-ți gestionezi trăirile cât mai rațional. Este important să îți dai seama că ești în depresie și să vrei să ieși din această stare. O modalitate bună este să accepți stările, să nu încerci să te lupți cu ele, ci mai degrabă să le observi și să le consemnezi mental. Cel mai important este să nu te învinovățești și să faci în fiecare zi câte un lucru care îți aduce plăcere.
Deși este ultimul lucru pe care vrei să-l faci, forțează-te să faci mișcare. Mișcarea ajută la eliberarea substanțelor responsabile cu starea de bine. Dacă niciuna dintre aceste tactici nu funcționează, nu te sfii să apelezi la ajutor profesionist. Terapia este de un real folos. Însă, trebuie să-ți cultivi răbdarea și să îți setezi așteptările corecte. Schimbarea nu se va produce rapid, ci treptat.
În speranța că ți-am răspuns la întrebarea ”cum îți dai seama că ești în depresie?”, te îndemnăm să apelezi la cei din jurul tău. Un sistem de suport bine pus la punct poate face diferența între o formă ușoară, din care poți ieși repede și o tulburare mai gravă, care poate să necesite un efort mai mare.