CURSURI: Sâmbătă - Duminică

Luni - Vineri 9.00 - 18.00

Contact: 0746-097-685

 

Cum să gestionăm frica de respingere? Sfaturi și soluții

frica de respingere

Una dintre cele mai cunoscute expresii românești spune că “socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”. Chiar dacă limbajul acestui proverb este unul învechit, care ar putea să nu fie pe placul multor tineri, adevărul pe care respectiva zicere îl ascunde este unul foarte actual.

Practic, scenariile și așteptările pe care fiecare dintre noi le are sunt, în majoritatea cazurilor, diferite de deznodământul și de finalitatea unei acțiuni. Fie că ne referim la un interviu de job, o primă întâlnire sau un adevăr deconspirat părinților, este destul de probabil ca rezultatul să nu fie exact același sau uneori chiar foarte departe ori total opus fata de cel proiectat în imaginația noastră.

Tocmai din această prăpastie care se cască între proiecții și realitate apare frica de respingere. Înainte de a afla cum să o gestionăm, întrucât de evitat este absolut imposibil, trebuie să precizăm un lucru foarte important.

Fobia respectivă nu apare doar din cauza posibilității de a pierde un anumit lucru, fie o oportunitate de job bine plătit, fie o potențială relație cu persoana de care ne place cel mai mult, ci și dintr-un motiv mult mai subtil.

Mai exact, pentru că un eventual refuz, chit că vine din partea unui angajator sau a unui partener dorit, ne va arăta negru pe alb că nu știm să ne evaluăm propriile șanse și nu suntem în stare să anticipăm finalul unui eveniment la care luăm parte.

Cu alte cuvinte, în anumite situații, frica de respingere ne periclitează însăși existența, întrucât ne indică o vulnerabilitate și inadaptabilitate. Exagerând puțin comparația cu regnul animal, este ca și când ne-am prezenta ca un iepuraș în fața unei vulpi, sperând că ne vom împrieteni cu ea, și sfârșind, în mod logic, mâncați de către aceasta.

Din fericire, însă, suntem cea mai importantă verigă din lanțul trofic și avem nenumărate metode pentru a limita efectele posibil devastatoare ale acestei temeri. Așa cum spuneam și mai sus, este inevitabil ca această stare de neliniște și de apăsare să se instaleze în anumite momente, însă miza cu adevărat valoroasă este cât de mult o lăsăm să ne afecteze și cât de rapid trecem peste un eșec inerent.

frica de respingere

frica de respingere

Răspunsul se regăsește, oarecum, în întrebare. Altfel spus, cu cât experimentăm de mai multe ori frica de respingere, cu atât ajungem să ne obișnuim cu ea și să nu o mai luăm atât de mult în seamă.

Dacă vom merge la o singură întâlnire romantică sau la un singur interviu de angajare, ca și când întreaga noastră viață ar depinde de acele zeci de minute sau ore, este foarte probabil să sfârșim dezamăgiți și chiar în lacrimi. În schimb, dacă după fiecare astfel de pas înapoi, facem un alt pas sau chiar doi în față, lucrurile se vor schimba mult în bine.

După un date dezastruos sau o șansă ratată de a ne începe cariera, nu poate urma decât încă o oportunitate, pe care nu avem cum să nu o fructificăm mai bine. Aspectul esențial este, însă, să învățăm din greșeli, atât timp cât suntem convinși că noi am fost de vină, și să nu rămânem cramponați în trecut, cât timp viitorul ne așteaptă cu brațele deschise.

Program

  • Luni9.00 - 18.00
  • Marți9.00 - 18.00
  • Miercuri9.00 - 18.00
  • Joi9.00 - 18.00
  • Vineri9.00 - 18.00
  • Sămbătă9.00 - 18.00
  • Duminică9.00 - 18.00
Traineri

Ovidiu Atanasiu

Consultant Learning Design

Amada Bălțățeanu

Consultant Leadership Training

Mirela Ursu

Consultant English Training

Categorii: