Pe tine, adultul, ce te face să te simți mai bine în aceste zile? Cum îți echilibrezi sentimentele puternic negative și teama? Cum îți umpli cupa emoțiilor pentru a putea dărui la rândul tău lucruri frumoase? Ce te motivează să te duci, o zi și încă o zi prin acest hățiș al nesiguranței? Așadar vă propunem să abordăm Ghidul crizei prin prisma sănătății psihice.
Sunt zile, săptămâni în care experimentăm ceva nou și poate pentru început nu am conștientizat gravitatea situației și ne-am crezut într-un scenariu de film SF în care noi nu putem fi decât spectatori. Dar realitatea este chiar aceasta și dacă am pornit cu o negare, acum este momentul să o depășim, pentru că trebuie să înaintăm, nu avem de ales. Așadar să începem să ne întrebăm: ce variante am ca să pot înainta, să nu rămân blocat în frică și spaimă?
În primul rând să facem tot posibilul să nu rămânem blocați într-o idee, impresie sau sentiment negativ. Copiii noștri mai mici sau mai mari, adolescenți, rudele și prietenii au nevoie la rândul lor de susținere. Dacă noi acceptăm situația și gândim pozitiv, ne va crește încrederea de sine și vom face față cu brio situației de criză actuală.
Cum ne păstrăm sănătatea psihică sau Ghidul Crizei
Cu cât ne considerăm mai conectați ca niciodată prin toate mijlocele online posibile, cu atât în vârtejul acestei crize suntem mai singuri și mai izolați.
Auzim noțiuni noi de genul izolare socială, distanțare socială în contrast puternic cu tot ceea ce este înscris în ADN-ul nostru. Se știe bine că spiritul gregar este încă puternic înrădăcinat în noi și în toate valorile noastre culturale, românești. Modificarea comportamentului într-un timp atât de scurt și într-un mod atât de abrupt poate avea consecințe din cele mai grave în ceea ce privește sănătatea psihică. Da, în aceste zile puțini se gândesc la acest aspect, dar criza va trece, ca orice criză și vom rămâne apoi să ne vindecăm sufletește. Cel mai probabil că programele și cursurile de dezvoltare personală, cursurile de comunicare, de gestionare a situațiilor conflictuale și de risc, sedințele de psihoterapie vor cunoaște un boom după ce ne vom vedea fizic sănătoși, trecuți de criză.
Dar până la acel moment să avem răbdare, să ne activăm la maxim capacitatea de adaptare, gândirea pozitivă pentru a putea avea încredere în viitor și a da o stare de bine juniorilor și adolescenților noștri, care dintr-o dată s-au trezit deconectați de la viața lor obișnuită. Da, înainte online-ul era prezent în viața lor, pe lângă multe alte activități. Acum online-ul este prezentul lor, dar și al nostru.
Ce contează acum?
capacitatea de adaptare
flexibilitatea
gândirea pozitivă
încrederea de sine
Păstrați rutina!
Treziți-vă la aceeași oră, îmbrăcați lucruri care vă fac placere, ascultați muzică, dansați, faceți duș. Păstrați același ritm al meselor sau treceți la două mese echilibrate. Păstrați rutina somnului bun și odihnitor. Continuați-vă toate activitățile în online, aranjați-vă acasă un spațiu destinat lucrului, în cazul în care nu îl aveți deja. Familiarizați-vă cu platforme de comunicare, cu tot ce înseamnă lucrul cu noi programe, pentru a câștiga timp. Mențineți ritmul de învățare în ceea ce îi privește pe juniorii și adolescenții din casă. Nu îi lăsați să stea fără să facă nimic sau fără să își parcurgă temele, pentru că a sta mai multe zile la rând fără a avea obiective clar stabilite le va crea o stare de dezorganizare interioară din care nu vor mai putea să iasă.
Purtați-vă cu răbdare cu voi înșivă
Nu este momentul propice să vă priviți cu ochi critici și să vă raportați la un manual de parenting ce așteaptă să scoată din voi cel mai bun părinte. Sunteți oricum cel mai bun părinte pe care îl are copilul vostru acum. Regulile stricte se pot îndulci, adaptate la situație. Da, copilul vostru se va uita mai mult la televizor și da, va mânca două zile la rând același lucru. Contează cel mai mult puterea voastră, dragostea și dăruirea voastră.
Cum vorbim unii cu alții
O atenție specială trebuie să o acordăm felului în care vorbim unii cu ceilalți. ,,Să fim foarte atenți ce și cum ne spunem acum, când panica și temerile sunt grămadă în ușa relaționării noastre ce se dorește pozitivă”.,,M-aș simți mai bine dacă…”, ,,Simt că acum este timpul pentru…”, ,,Am mare nevoie să…”. Iată câteva expresii ce înmoaie modul hotărât de a avea ceva, de a cere ceva. Nimeni nu este vinovat, nimeni nu este la întrecere cu nimeni. Este momentul echipei, cooperării, introducerii cu blândețe a unei sugestii sau dorințe
Adevăratul caracter se cunoaște în momentele de panică și criză. Tot ce vom spune acum și toate cuvintele și stările care rănesc, vor avea urme adânci după ce criza va fi luat sfârșit. Gândiți de 2 ori înainte de a spune la mânie cuvinte ce pot distruge, pentru că nu este așa?, cuvântul poate fi o armă puternică.
Această criză poate fi un timp al introspecției. Putem fi atenți la drumul pe care am apucat, la evoluția noastră, la ceea ce am lăsat în urmă, la metamorfoze și cotloane adormite din suflet și din vise. Copiii și partenerul sunt puși în noua lumină..
Verificați știrile cu măsură
Hotărâți un timp anume în care vă veți informa. Și asta numai din surse oficiale. Hotărâți cu fermitate un timp în care ,,să vă expuneți știrilor”. Odată intrați într-o buclă de contradicții veți crea de fapt ,,un timp al îngrijorării” ce își va lăsa amprenta nepotrivită asupra psihicului vostru. Citiți cărți, poezii ce fac inima să zâmbească, ascultați muzică ce relaxează, puneți-vă gândurile în ordine, faceți planuri de viitor.
Fiți lângă cei dragi vouă online și la telefon
Îi puteți vedea, auzi. Povestiți lucruri ce vă amuză. Faceți complimente și dăruiți celuilalt amintiri în care a fost cu adevărat deosebit, în care a strălucit. Fiți depozitul emoțional benefic al celor dragi.
Fiți de ajutor pentru cei din jur
Este un sentiment înalt, un motor, o motivație intrinsecă ce ne face să ne trezim și mâine pentru un scop înalt, pe care îl simțim cu tot sufletul. Un simplu telefon și o conversație de câteva minute pot valora acum foarte mult. Anxietatea va fi înfrântă de proactivitate!
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Te invităm pe www.SuccessAcademy.ro pentru a găsi detalii despre programele noastre de dezvoltare personală și leadership create special pentru copii și adolescenți.
Formăm noi grupe Success Academy. Te poți înscrie acum la un DEMO gratuit împreună cu copilul tău. Vino să vezi cum lucrăm și cum transformăm ”imposibilul” în posibil.
Pentru că facem ce școala nu face. Pentru a fi in contact permanent cu noi și articolele noastre, dă un like paginii Success Academy de pe Facebook.