Într-un interviu acordat revistei Infinitezimal, regizorul László Bocsárdi vorbește despre fiica sa aflată la vârsta adolescenței și, amintindu-și de propria sa experiență din perioada aceea, se întreabă retoric: „De ce nu murim după prima dragoste?”
Deși realitatea nu este atât de dramatică, trebuie să recunoaștem faptul că prima iubire se trăiește cu o intensitate nemaipomenită. De altfel, în adolescență, iubirea este un roller coaster emoțional. Tinerii îndrăgostiți trec de la o extremă la alta dintr-un minut în altul: iubesc cu patimă și suferă la fel de intens.
La fel ca regizorul menționat anterior, orice părinte s-a aflat în situația de a-și privi îngrijorat fiul sau fiica îndrăgostită fără să știe cum ar trebui să procedeze pentru a transforma această experiență într-una cât mai puțin dureroasă. Însă este necesară o astfel de implicare? Iată care sunt răspunsurile experților!
Cât de normale sunt relațiile în adolescență?
Conform unui studiu realizat în anul 2012, adolescenții care nu se află într-o relație în timpul liceului se simt stresați și diferiți față de colegii lor. Din moment ce adolescența este o perioadă în care simți nevoia să aparții unui grup și să te conformezi regulilor impuse de acesta, să fii singur poate crea senzația de alienare.
Părinții trebuie să țină cont de acest aspect și să nu le interzică fiilor orice tip de relație romantică. Totodată, este bine ca tinerii să știe că nu este nimic în neregulă cu ei dacă nu găsesc persoana potrivită, care să îi completeze și care să îi facă să își dorească să fie într-o relație.
Iubirea și dezvoltarea personală în adolescență
Pentru orice adolescent, experiența de a fi îndrăgostit este fundamentală pentru o dezvoltare sănătoasă din punct de vedere psihic. Tinerii își construiesc „autonomia emoțională”, ale cărei fundamente au fost puse în anii anteriori prin relațiile familiale și amicale.
Totodată, are loc un fenomen cunoscut drept „formarea identității” – cu alte cuvinte, adolescenții descoperă cine sunt și care sunt valorile în care cred. Orice relație contribuie la construirea imaginii de sine din punct de vedere romantic, prin care oamenii învață cum își doresc să fie parteneriatul din care vor face parte în viitor.
Deși se întâmplă adesea ca iubirile în adolescență să fie trecătoare (ceea ce implică faptul că s-ar putea să îți vezi copilul suferind după o despărțire), ar trebui să știi că o astfel de experiență nu este doar benefică, ci este chiar esențială pentru dezvoltarea sa personală.
Toate sentimentele negative care însoțesc o astfel de experiență îi ajută pe tineri să se maturizeze, să se cunoască mai bine și să descopere cum își pot controla emoțiile.
Cum îi putem ajuta?
Atât părinții, cât și persoanele care lucrează cu tineri trebuie să țină cont de intensitatea iubirii la vârsta adolescenței. Lipsa experienței, dezechilibrul hormonal și presiunile din jur, toate îi pot afecta pe cei care trec prin fiorii primei iubiri.
Cineva a spus odată că ar trebui să asociem experiența dragostei la vârsta adolescenței cu momentul în care învățăm să conducem o mașină pentru prima dată. Astfel, există multe skill-uri și lecții noi, care trebuie asimilate pas cu pas. Pe cât de distractivă și satisfăcătoare, pe atât de riscantă poate fi o astfel de experiență.
Poate că cel mai util lucru pe care îl pot face adulții într-o astfel de situație este să le explice tinerilor care sunt diferențele dintre o relație sănătoasă și una toxică, care sunt aspectele (red flags) pe care trebuie să le evite și cum să reacționeze cu demnitate și respect chiar și în situațiile în care lucrurile nu decurg așa cum își doreau.
De asemenea, este important ca adolescenții să comunice cu colegii și prietenii de vârsta lor. În cazul în care copilului tău îi este greu să se deschidă față de cei din jur, poate citi mai multe informații despre experiența sa. Există multe resurse online, unde tinerii pot găsi sfaturi și povești care îi vor ajuta în această etapă.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Formăm continuu noi grupe Success Academy. Te poți înscrie acum la un DEMO gratuit împreună cu copilul tău. Vino să vezi cum lucrăm și cum transformăm „imposibilul” în posibil. Pentru că facem ce școala nu face. Pentru a fi in contact permanent cu noi și articolele noastre, dă un like paginii Success Academy de pe Facebook.