Să nu ai încredere în forțele proprii este o problemă majoră, deoarece te afectează în fiecare zi. Stima de sine scăzută este motivul pentru care nu îndrăznești să faci multe lucruri pe care ți le-ai dori, ceea ce poate duce la regrete mai târziu.
De asemenea, persoanele care nu au o stimă de sine sănătoasă trăiesc mereu cu teama eșecului și au nevoie de validarea venită din partea celorlalți. Ei trec mereu prin diverse stări emoționale negative, iar acest lucru îi poate împiedica să aibă succes în carieră sau o relație de cuplu fericită.
Cum poți recunoaște stima de sine scăzută?
Îți este frică de eșec
La școală, atunci când profesorul punea o întrebare, îți era teamă să ridici mâna pentru a răspunde, deoarece te gândeai mereu că răspunsul tău ar putea fi greșit? Frica de eșec poate fi o adevărată povară și se manifestă încă din copilărie, fiind din ce în ce mai pregnantă odată cu trecerea anilor.
Soluție: Trebuie să te gândești la faptul că este firesc să faci greșeli! Ele te pot ajuta să evoluezi pe toate planurile și să înveți să faci lucrurile mai bine și mai eficient. Încearcă să fii mai tolerant cu tine însuți și să reduci “volumul” de autocritică!
Ești irascibil sau apatic frecvent
Stima de sine scăzută vine la pachet și cu aceste două stări. Ai frecvent stări de irascibilitate sau de letargie? Dacă ele apar atunci când simți că ai pierdut controlul, înseamnă că trebuie să “lucrezi” la capitolul stima de sine.
Soluția: Alungă vocea negativistă din mintea ta, pentru că, doar în acest mod, te vei putea concentra asupra unor noi obiective! Amintește-ți întotdeauna că orice problemă are o rezolvare și că tu ești capabil să o soluționezi!
Te învinovățești pentru tot ce se întâmplă în jurul tău
Auto-culpabilizarea este un alt simptom al stimei de sine scăzută. Dacă ai impresia că toate problemele apar din cauza ta, înseamnă că îți lipsește cu desăvârșire încrederea în tine.
Soluție: Amintește-ți că nu ai cum să porți responsabilitatea a tot ceea ce se întâmplă pe lume. Nu ai cum să controlezi totul, așa că multe lucruri nu depind de tine. Nu te mai analiza în permanență și asigură-te că te odihnești suficient!
Vrei să mulțumești pe toată lumea
Stima de sine scăzută este asociată și cu nevoia constantă de a-i mulțumi pe ceilalți. Nu e un lucru greșit să îți dorești ca oamenii din jur să te placă, dar dacă faci eforturi mari pentru a mulțumi pe toată lumea, înseamnă că ai de lucrat la capitolul stimă de sine.
Soluție: Învață să spui “NU” atunci când cineva are o rugăminte la tine pe care nu ai timp să o onorezi sau care ți-ar cauza mari dificultăți. Amintește-ți că este imposibil să te placă toată lumea și că acest lucru nu trebuie să te afecteze!
Înscrie-te la cursuri de dezvoltare personală!
O altă metodă prin care îți poți crește stima de sine este să te înscrii la cursuri de dezvoltare personala. Ele te vor ajuta să ai mai multă încredere în forțele proprii, deoarece sunt motivaționale, plăcute și concentrate pe tine. În urma acestor cursuri, vei căpăta abilități esențiale pentru o carieră de succes, fapt care te va determina să te privești cu alți ochi.
Dacă vrei să afli mai multe detalii, contactează-ne!