Situațiile conflictuale sunt dificile, indiferent dacă ești o fire introvertită sau una extrovertită. Deși poate părea că unii oameni se descurcă de minune în situații conflictuale și au întotdeauna ”vorbele la ei”, ar trebui să știi că situația este apăsătoare și pentru ei.
Care este reacția potrivită? Află ce spun specialiștii Success Academy!
Știi prea bine că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Oricâte scenarii ți-ai face în legătură cu potențiale situații de conflict, lucrurile nu vor merge niciodată ca în imaginația ta. Este o mare diferență între a pregăti replici pentru cand cineva te jignește și a le folosi cu adevărat.
Atunci când ai un conflict cu o persoană, intervin mai multe elemente care te derutează, care îți schimbă părearea, care te fac să dai înapoi, ori, din contră, te scot din starea calmă și te aruncă într-o mare de furie, ce te face să spui vrute și nevrute. Așadar, care dintre cele două abordări este corectă? Ar trebui să dai replici atunci când cineva te jignește sau nu?
Desigur, totul ține de context, de fiecare situație în parte, dar și de firea ta. Personalitățile sunt diferite, nu există doi oameni identici, de aceea și reacțiile diferă foarte mult. Cei mai timizi, mai interiorizați vor tinde să amortizeze conflictul și chiar dacă cineva îi jignește, nu vor da curs provocării, preferând să se retragă în zon de confort. Pe de altă parte, personalitățile mai vulcanice, vor reacționa impulsiv, iar prima reacție, atunci când sunt provocați, este de a răspunde. Acest lucru se poate dovedi greșit, deoarece poate amplifica conflictul.
Ai putea crede că reacția de retragere este cea mai potrivită, deoarece dezamorsează conflictul. Însă, persoana care cedează va rămâne cu un sentiment de frustrare, de furie, pe care, cel mai probabil, și-l va reprima. Acesta nu este un lucru sănătos, deoarece sentimentele reprimate ies întotdeauna la suprafață și de cele mai multe ori, în momente nepotrivite.
Trebuie să conștientizezi că o reacție de supărare și chiar furie, este normală. Suntem teritoriali în legătură cu noi, cu persoanele apropiate și cu lucrurile noastre. Atunci când cineva atentează la ceva ce prețuiești, reacția va puternică. Însă, aici intervine un element extrem de important, care poate să mențină echilibrul între o ieșire nervoasă care ar putea amplifica lucrurile și o retragere care ar putea genera frustrări. Abilitatea de a putea să-ți controlezi primul instinct și de a analiza situația în care te afli, ține de inteligența emoțională. Astfel, înainte de a găsi replici atunci când cineva te jignește, mai util ar fi să înțelegi care este motivația respectivei persoane de a te jigni.
Ce este inteligenta emotionala?
Abilitatea de a-ți cunoaște propriile sentimente și trăiri, precum și capacitatea de a răspunde corect și sănătos din punct de vedere emoțional nevoilor celor din jur sunt principalele componente ale inteligenței emoționale. Cînd vine vorba de a da replici atunci când cineva te jignește, este important să poți să te pui, chiar și pentru o secundă, chiar dacă pare imposibil, în situația lui. Este posibil ca reacția persoanei respective să pornească dintr-un complex, dintr-o frustrare, dintr-o nevoie de atenție. Dacă reușești să conștientizezi acest lucru, atunci înțelegi că jignirea este goală, lipsită de sens și de greutate.
Atunci când ai o inteligență emoțională dezvoltată, reușești să distingi între situațiile cu adevărat jignitoare și cele care nu merită timpul și atenția ta. Faptul de a putea înțelege și ”citi” oamenii îți conferă un avantaj foarte mare.
Și totuși, dacă ai vrea să dai replici atunci când cineva te jignește, însă fără să jignești la rândul tău, ai putea putea ieși cu capul sus din înfruntare. Această atitudine necesită stăpânire de sine și o gestionare eficientă a impulsurilor negative. Chiar dacă nu posezi aceste trăsături, nu-ți face griji. Nimeni nu s-a născut cu ele. Ele se exersează și se învață ca orice alt lucru.