CURSURI: Sâmbătă - Duminică

Marți - Vineri 9.00 - 18.00

Contact: 0744-759-070

 

10 tehnici simple despre cum să-ți faci copilul să nu mai vrea nimic

Cum ajunge un adolescent să nu mai vrea nimic? Cum ajunge să fie în contradicție cu tot ce spui, cu tot ce faci, cu tot ce crezi? Cum se face că, după eforturi uriașe de a-l crește cum trebuie, se comportă întotdeauna pe dos? Cel mai ușor lucru este să dai vina pe el și să spui că are un caracter dificil. Sau că are un grup de prieteni nepotriviți și că anturajul este de vină.

În realitate este foarte ușor să-l transformi într-un buncăr impenetrabil.

Ai mai jos câteva idei.

1. Tehnici de copii aplicate pe adolescenți

Ai mare grijă să nu observi că a crescut. Consideră-l în continuare ”naiv”. Prin urmare, aplică în continuare tehnicile cu care îl convingeai în copilărie. Genul ”ciorbiță sau supiță?” este tehnica ce te duce direct și sigur către copilul negativist. Continuă cu toată puterea să aplici astfel de tehnici și îl vei transforma sigur în cel mai negativist copil.

Ce gândește când îi aplici tehnica: ”Ai mei încă mai cred (dezamăgire) că sunt mic și fraier. O să le demonstrez (înverșunare) că nu sunt nici mic și nici fraier. De acum nu voi mai intra în jocul lor.”

2. Generează discuții false, cu scopuri ascunse

În orice conversație fixează-ți un scop ascuns. Să ai un interes aparte să afli lucrurile care nu-l pun într-o poziție favorabilă. Și când ”prinzi” o informație, trage concluzia imediat și de față cu el. ”Aaaa, deci….!”. Eventual pune si puțină critică, puțină morală etc. Genul acela de conversație în care o iei pe ocolite ca să afli informația care te interesează este o metodă sigură să-l transformi intr-o fortăreață.

Ce gândește când îi aplici tehnica: ”Ha! (alertă) Iar încearcă să afle ceva. Stop talking!”

3. Manipulează-l! 

Explică-i constant și cu argumente de ce e în interesul lui să facă lucruri care îți aduc ție beneficii. Gen liniște. Sau control. Nu merge așa. Orice formă de manipulare distruge încrederea și, implicit, deschiderea lui față de tine.

Ce gândește când îi aplici tehnica: ”Tot nu înțeleg de ce ar fi bine să fac așa (confuzie). Mă gândesc că vor să obțină altceva și nu-mi spun. De ce nu-mi spun? (neincredere)” 

4. Agresează-l verbal, desconsideră-l!

Am strâns o listă:

”Cum poți să fii în halul asta?”
”Tu nu gândești niciodată?”
”De ce nu poți fi și tu ca un copil normal?”
”Ce știi tu?!! Ești doar un copil!”
”O să ajungi gunoier. Poate acolo vei fi bun de ceva!”
”Ne faci de ras!”
”Ce dracu` e cu tine?”
”Pleacă din fața mea!”
”Nu-ți pasă de nimeni în afară de tine?”

Fă-ți și tu o listă de replici care să-l desconsidere. Scopul este să-i arate cât de… este. Cum prinzi ocazia da-i câte o replică. Dacă simți că nu e de ajuns, mai adaugă una. Asta e o tehnică super puternică de a-l face negativist la tot ce vine de la tine.

Ce gândește când îi aplici tehnica: ”Ei chiar cred asta!!! Dar eu nu sunt așa (frustrare). Dar, știi ce? Nu-mi mai pasă de ce spun ei, nu-mi mai pasă de nimic. (resemnare)”

5. Crează-i sentimentul de înstrăinare

”Nu te mai iubesc!”
”Cum să mai cred vreodată în tine?”
”Mai bine nu te-aș fi făcut!”

Când te superi, arată-i de fiecare dată că nu e un copil dorit. Că nu este copilul pe care îl vroiați. Spune-i că este un străin pentru care nu mai ai niciun sentiment. Tehnica e sigură să-l faci să nu mai aibă contact cu voi.

Ce gândește când îi aplici tehnica: ”Nu mai am nimic în comun cu oamenii aștia (tristețe). Ce caut eu aici?! Mai bine stau cât mai mult cu adevărata mea familie, prietenii mei.”

6. Arată-i cât de dinozaur ești!

”Nu înțeleg ce faceți atât pe facebook?!”
”Ce atâta distracție?!”
”Mai lasă prostiile alea de jocuri pe calculator!”
”Te tunzi și tu mai normal?!”
”Ce-i cu pantalonii aia pe tine?”

Dinozaurul este specia ”bâtrână” care nu înțelege specia mai ”tânără”. Deci, când vezi că și-a făcut o tunsoare cu care tu nu ai ieși vreodată pe stradă, ai grijă să-i atragi atenția. Comentează tot ce e legat de haine, de rețelele sociale, de modul în care ei se distrează. De fapt, critică tot ce nu corespunde cu mentalitatea ta de acum 20 de ani. Succesul este răsunător. Vei avea un adolescent care nu va dori să împărtășească nimic cu tine.

Ce gândește când îi aplici tehnica: ”Ei stau numai în casă și nu știu nimic despre ce e ”cool”. (exasperare, frică de pedeapsă)”

7. Fă-l să-i fie rușine de tine

Când auzi că se pleacă în club, află unde se duce și du-te și tu. Intră în grupul lui de prieteni și povestește-le ce ”prostioare” făcea când era mic. Sau cât de ”drăgălaș” era. Eventual, prefă-te ca ai uitat că le-ai povestit deja și mai spune-le o dată. Când îi prinzi prietenii că vin în vizită, servește-i cu ”o dulceață” și suc din muguri de pin. Arată-le neapărat câteva poze reprezentative cu el. Începe cu cele în fundul gol de când avea 2 ani. Arată-le apoi pozele de la mare în slip și cu bustul costeliv la vedere. Alege-le pe cele în care are o privire cât mai tâmpă.

Povesteste-le apoi cele mai ”ciudate” experiențe cu el ca personaj principal. Atenție la tot ce spui. Povestește tot ce e neadecvat. Amuză-te cu prietenii lui pe seama sa. Și, atenție cum te îmbraci. Cât mai ciudat, sărăcăcios, neîngrijit. Să pari scos de la ”second hand”. Apoi, împrietenește-te cu prietenii lui și pe facebook. Din timp în timp postează comentarii de ”dinozaur”.

Ce gândește când îi aplici tehnica: ”Sunt prea bătrâni. (tristețe) Și e total nesigur să-i lași lângă prieteni. În orice moment pot produce o catastrofă. (rușine) Mai bine să nu aibă contact.”

8. Nu-l asculta niciodată

”- Știi, mă gândeam…
 – Nu am timp acum. Îmi spui mai târziu.
 – Știi, eu…
 – Trebuie să dau un telefon la un client. Vorbim mâine.”

Când auzi din partea lui o invitație la dialog, găsește-ți imediat ceva urgent de făcut. Amână absolut orice discuție cu el. În fond tu ești părinte, tu hotărăști când e bine să vorbiți. Sau, dacă nu ai ceva de făcut pentru serviciu, nu-l lăsa să vorbească, nu-l întreba nimic, doar pune o etichetă pe ceea ce spune. Ceva gen: ”Ei, astea-s prostiile vârstei. O să mai crești tu și o să vezi cum e cu adevărat.”. Sau, dacă nu găsești o etichetă, folosește ironia. Sau gluma. Ai grijă că atunci când comunică emoțional cu tine trebuie să-i răspunzi întotdeauna foarte paternal și rațional. Continuă în acest stil și vei avea un succes fantastic. Ce gândește când îi aplici tehnica: ”Nu mă ascultă niciodată. (enervare) Nici nu mai știu cum să spun ca să mă asculte! Mai bine nu mai spun nimic și văd eu cum fac. (tristețe)”

9. Interoghează-l cum prinzi ocazia

”- Sigur ai fost cu…
– Dar cine a mai fost cu tine?
– Și despre ce ați vorbit? – Și ce ați făcut?
– Dar, X a fost cu voi?”

Multe întrebări de verificare. Întrebările de verificare pleacă de la general și merg cât mai mult în amănunt. Aplică-le metodic până va simți că nu mai trebuie să-ți spună nimic. Va începe să te evite. Ai obținut exact ce voiai.

Ce gândește când îi aplici tehnica: ”Enervant de multe întrebări! (enervare) De ce ar trebui să facem conversație pe lucruri fără importanță?”

10. Promite-i mult, nu te ține de cuvânt niciodată

”- Vii la meci? Am meci sâmbătă.
– Sigur! Cum aș putea lipsi.”

Când simți că vrea ceva, promite-i că se rezolvă. Promite-i orice. Totul. Dar ai grijă să nu te ții niciodată de cuvânt. Niciodată. Ca să nu-ți scadă imaginea, găsește întotdeauna un motiv important pentru care nu ai putut să te ții de cuvânt. Cele mai preferate argumente sunt cele despre serviciu și făcutul banilor cu care plătești hainele cu care iese pe stradă.

Ce gândește când îi aplici tehnica: ”Eu nu sunt important. E mai important serviciul lui. (desconsiderare) Eu nu sunt ca el. Eu mă țin de cuvânt. Și primul lucru e că nu-i voi mai cere niciodată nimic. (supărare)”

Nu e prea greu să-l faci să nu mai vrea nimic. E chiar ușor. Dacă observi, totul se bazează pe a-i crea emoții negative. Cât mai multe. Dacă aplici tehnicile cu seriozitate, va asocia imaginea ta doar cu un amalgam de emoții negative. Asta înseamnă că va gândi total negativ despre tine. Nu te va mai deranja cu nimic. nu își va mai dori nimic de la tine. Și poate, în curând, nu-și va mai dori nimic nici de la el.

În articolul următor povestim despre: ”Cum îl conving să vrea…?”

Dacă vrei să citești printre primii acest articol, dă un Like paginii de facebook Success Academy. Vei fi la curent cu fiecare articol publicat. Îți mulțumim.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Te invităm pe www.SuccessAcademy.ro pentru a găsi detalii despre programele noastre de dezvoltare personală și leadership create special pentru copii și adolescenți.

Formăm noi grupe Success Academy. Te poți înscrie acum la un DEMO gratuit împreună cu copilul tău. Vino să vezi cum lucrăm și cum transformăm ”imposibilul” în posibil.

Pentru că facem ce școala nu face. Pentru a fi in contact permanent cu noi și articolele noastre, dă un like paginii Success Academy de pe Facebook

prezentare companie scoala leadership antreprenoriat dezvoltare personala adolescenti
Comments are closed.