Deși cea mai cunoscută noțiune legată de evaluarea inteligenței este măsurarea IQ-ului, o parte foarte importantă și mai puțin exploatată este cea a inteligenței emoționale. Deși cele două noțiuni, “inteligență” și “emoție” par a fi contradictorii, în fapt, ele sunt complementare. Încă un lucru important de știut este faptul că inteligența emoțională nu este doar o trăsătură cu care te naști, dar este și ceva care se poate cultiva. Însă cu cât mai devreme începi, cu atât mai mult te va ajuta pe viitor.
Care e treaba cu inteligența emoțională?
Probabil ai auzit această sintagmă destul de des, de la părinți, profesori, precum și din alte surse. Și probabil, de cele mai multe ori, subiectul a trecut pe lângă tine fără să-ți trezească vreun interes. Însă, este recomandat să poposești puțin asupra acestei idei, căci aici se ascunde ceva extrem de util. Dacă te-ai întrebat vreodată, chiar și în trecere, ce este inteligența emoțională, înseamnă că ai făcut deja primul pas.
Inteligența emoțională este definită ca fiind abilitatea individului de a-și recunoaște și gestiona propriile sentimente, trăiri, precum și abilitatea acestuia de a răspunde nevoilor emoționale ale celorlalți. Dacă ar fi să rezumăm într-un cuvânt, acesta ar fi “empatie”. Cu toate că empatia este destul de restrictivă ca să poată servi drept explicație pentru ce e este inteligența emoțională, putem considera această idee ca punct de plecare.
Cu unele lucruri te naști, pe altele le poți dezvolta
Probabil că știi până la această vârstă care sunt lucrurile la care te pricepi și la care nu te pricepi. Dacă îți dorești să fii cântăreț, însă nu ai abilitățile vocale pentru asta, nu vei putea dobândi aceste abilități, indiferent cât de mult te vei antrena. Din contră, dacă îți dorești să cânți la un instrument, poți învăța și poți ajunge să-l stăpânești la perfecție. Însă, cu cât te apuci mai devreme de a dezvolta o abilitate, cu atât vei avea mai multe șanse să devii excepțional. Vei dobândi un avantaj pe care colegii tăi nu îl au.
Atunci când vrei să înțelegi ce este inteligența emoțională, poți apela la ajutorul unor profesioniști. De exemplu, în cadrul cursurilor de dezvoltare personala trainerii nostri, care au experiența multor ani de formare, educație și psihologie, te vor ajuta să înțelegi ce ai de făcut pentru a-ți cultiva această misterioasă abilitate numită inteligență emoțională.
Ce ar trebui să știi despre inteligența emoțională?
Există câteva elemente esențiale care definesc această calitate. Aceste elemente sunt mai pronunțate în cazul unor persoane decât în cazul altora. Însă, toată lumea are aceste abilități, căci sunt esențiale pentru traiul în societate. Autocunoașterea reprezintă un element important. Ce înseamnă asta? Înseamnă a fi conștient de propriile sentimente și trăiri, a le identifica și a le înțelege. Reprimarea sau comunicarea excesivă a sentimentelor sunt două extreme la care nu e bine să ajungi. Trebuie să înveți să echilibrezi trăirile astfel încât să te situezi undeva la mijloc.
Asta te va duce în mod natural către a doua abilitate esențială și anume stăpânirea de sine. Un om care se cunoaște pe sine va ști să facă față sentimentelor intense, trăirilor negative. Nu se va lăsa purtat de val nici atunci când lucrurile par extrem de bune, nici atunci când ele par fără perspectivă. Iar un om care se cunoaște pe sine este un om hotărât, care va lua cele mai bune decizii în viața. Flexibilitatea, abilitatea de a te putea adapta la situații noi reprezintă un avantaj extraordinar, care îți va aduce beneficii nebănuite.
Așadar, ce este inteligența emotională până la urmă și cum se poate cultiva? Abilitățile sociale, faptul de a fi conștient de tine în relație cu ceilalți oameni, faptul de a putea gestiona eficient și diplomat situațiile conflictuale; faptul de a putea interpreta corect feedback-ul celorlalți și a putea răspunde adecvat nevoilor emoționale, toate acestea înseamnă a avea inteligență emoțională.
Toate aceste abilități le poți deprinde sub îndrumarea unor oameni care au înțeles aceste concepte și care le-au aprofundat. În cadrul unor cursuri de dezvoltare personală, vei interacționa într-un mediu profesionist, dar prietenos. Prin interacțiune și sub îndrumarea specialiștilor, vei deprinde abilitățile necesare pentru a înțelege ce este inteligența emoțională și cum îți va servi pe viitor.
Ești la vârsta la care ai energia și motivația necesară pentru a-ți construi o fundație solidă pentru viitor. Și nici măcar nu trebuie să simți că muncești pentru asta. Într-un cadru potrivit, poți îmbina utilul cu plăcutul. Îți poți face prieteni noi, poți descoperi oameni interesanți, în același timp formându-te și educându-te într-un mediu original. Persoanele care înțeleg ce este inteligența emoțională, de regulă, sunt persoane intuitive.
Intuiția este percepția la nivel inconștient a unor detalii care scapă minții conștiente. Dacă înveți cum să interpretezi corect aceste semnale date de creier sub forma unei senzații vagi, vei fi întotdeauna conectat la realitate. Vei putea evalua persoanele și situațiile corect și vei putea acționa având o motivație intrinsecă. Asta înseamnă că motivele care stau la baza acțiunilor tale vor depăși sfera recompenselor materiale. Vei face lucrurile de dragul de a le face și satisfacția de a le face bine, de a avea o viață împlinită va fi toată recompensa de care vei avea nevoie.
Asta înseamnă a avea inteligență emoțională!
Lasă un răspuns