CURSURI: Sâmbătă - Duminică

Marți - Vineri 9.00 - 18.00

Contact: 0746-097-685

 

22 de lucruri pe care să i le spui înainte de a fi mare

ce le spunem copiilor si adolescentilor

22 de lucruri pe care să i le spui…

Vreau să știu dacă poți să-l înveți astea pe fiu-miu. Aș vrea să fie pregătit pentru când va fi mai mare. O parte sunt din training-urile tale. Altele sunt din capul meu.”

Scoate din portofel o foaie împăturită atent în patru… O deschid cu grijă și văd o înșiruire de idei. Asta se întâmpla cu mult timp înainte de a începe Success Academy. Făcând ”ordine” prin hârtii, am regăsit dosarul cu notițele sesiunilor și planul de lucru de atunci. Am zâmbit. Astăzi, în Academie, împărtășim continuu idei tinerilor cu care lucrăm. La fel cum îmi ceruse Lucian acum niște ani. Și mi-a venit ideea listei. 22 de idei care ar putea fi utile oricărui părinte. 22 de lucruri pe care să i le spui înainte de a fi mare. Așa că, iată-le.

1. Ai voie să plângi

Fiule, ai voie să plângi. Nu există vreo lege pe lumea asta care să-ți interzică plânsul. În afară de stupizenia oamenilor ce-l consideră slăbiciune. De fapt este o mare putere. Puțini oameni au curajul să plângă. Când plângi, plângi pentru tine. Nu pentru alții. Plânsul este o formă de exprimare a unei emoții negative puternice. El te eliberează. E bine să plângi. Te liniștește. Te echilibrează. Ai voie să plângi. Ai voie să-ți exprimi emoțiile.

2. Vorbește tare

Fiule, spune oamenilor ce simți. Exprimă ce simți. Altfel, ei te vor strivi. Te vor călca în picioare. Se vor urca în spatele tău. Te vor presa. Fără să-și dea seama. În viață ai doar două opțiuni. Prima, să taci și să înghiți agresiunea. A doua, să spui direct când ție nu ți-e bine. Nu alege prima variantă. E plină lumea de oameni fără curaj care-și trăiesc viața în suferința pasivității cu gândul și speranța că ceilalți, vreodată, or să simtă ce simt ei. Oamenii nu sunt atenți la tine. Nu din răutate. E datoria ta să-i faci atenți la ceea ce simți tu.

3. O carte pe lună

Citește, fiule, citește. Nu neapărat ce-ți dau ei la școală. Citește ce-ți place, numai citește. Nu contează când. Nu contează unde. Cititul îți crește mintea. Te face mai puternic. Cititul îți dezvoltă gândirea. Ai nevoie de cuvinte dacă vrei să muți munții. Fă-ți o obișnuință din a citi. Eu am citit mult și am putut tot timpul să trec informațiile prin filtrul propriei mele gândiri. Nu am luat nimic de-a gata. Cititul îți prelungește viața. Un creier obișnuit cu cititul trăiește mai mult. Senilitatea acaparează mințile odihnite. Învață să iubești cititul, fie el și pe net.

4. Nu există dezamăgire

Fiule, dezamăgirile nu au legătură cu ceilalți. Au legătură doar cu tine și așteptările tale. Să nu ai așteptări de la oameni. Când ai așteptări lași oamenilor opțiunea de a te lua prin surprindere. Dacă vei simți vreodată dezamăgirea, învață să te repliezi și să mergi mai departe. Dezamăgirile te macină din interior. Nu merită să suferi pentru comportamentele sau acțiunile altora. Suferința, indiferent de forma ei, te ține pe loc. Te face să te gândești mult la ceva ce nu merită, în loc să te gândești la tine și ce ai de făcut.

5. Exact când ți-e frică, mergi până la capăt

Fiule, nu repeta la nesfârșit ceea ce știi deja să faci. Adu-ți în viață experiențe noi. Oamenii, de la o anumită vârstă, trăiesc numai din amintiri. Ai observat că se întâlnesc cu prietenii și vorbesc numai despre experiențe din trecut? Sunt oameni care nu mai fac nimic în afară de automatismul serviciu-casă. Când vei simți vreodată că nu mai ai ce povesti despre prezentul tău, îngrijorează-te. Ești pe cale să devii unul dintre cei mulți. Oferă-ți experiențe noi continuu. Chiar dacă ți-e frică. Experiențele de care ți-e frică te cresc cu adevărat. Învață să-ți controlezi frica pentru a permite acțiunii să te definească. Ia-ți modele, oameni de acțiune, oameni care nu au stare câte zile au sau vor avea. Din acțiune și înfrângerea fricii se nasc cele mai puternice experiențe care te vor defini ca om.

6. Cu moderație

Fiule, ei îți vor spune continuu ce să faci și ce să nu faci. Nu ai voie să… Nu poți să… Nu ai dreptul să… Nu-i asculta. Încearcă-le pe toate. Un singur lucru să nu uiți. Moderația. Picătura. Experimentează orice vrei, dar cu moderație.

7. Norii negri nu-ți strică ziua

Fiule, nu poți avea niciodată o zi proastă. Pentru că nu există zile proaste. În funcție de modul în care interpretează ce se întâmplă în jurul lor, oamenii spun că au o zi bună sau mai puțin bună. Total neadevărat. Modul în care vezi viața într-un anumit moment nu are legătură cu starea vremii. Atitudinea ta nu este dată de starea vremii. Atitudinea ta este aceeași, fie că trăiești vremuri mai bune sau mai rele. Nu ai nicio scuză să te plângi, indiferent ce ți s-ar întâmpla. Creierul tău decide cum să te simți. Nu uita acest lucru atunci când vei avea tendința să-ți spui că ai o zi proastă. Nu există.

8. Victimele aleg să fie victime

Fiule, cui folosește să-ți plângi de milă? Să te victimizezi? Ce câștigi din asta? Unii oameni își plâng continuu de milă. În loc să înfrunte cu demnitate viața, stau și se plâng oricui le iese în cale. Nu-ți plânge niciodată de milă. Îți pierzi vremea. Vremea ta. Învață să înfrunți, ca un bărbat, tot ce viața îți aduce. Pe de altă parte, fugi de plângăcioși. Îți mănâncă vremea. Nu ai timp de pierdut. Învață să-ți faci prieteni de calitate.

9. Fii optimist, pozitiv

Fiule, oamenii cu creiere negativiste sunt ”morți” din start. Mintea negativă te ține ocupat să vezi răul ce, de cele mai multe ori, nu există. Creierele negativiste au o viață mai scurtă. Pentru că o mare parte din ea stau să se gândească la tot ce e mai rău pe lumea asta. Creierul pozitiv caută soluții. Creierul pozitiv se întreabă ”Cum fac să…?”. Cel negativist caută să demonstreze eșecuri închipuite. E pierdere de vreme. Dacă sunt doar 1 la un milion șanse să iasă ceva bun dintr-o experiență, alege șansa asta mică. Nu te lăsa atras de ”nu merge”, ”nu se poate”, ”nu există”. Întreabă-te mereu ”cum fac să…?”.

10. Niciun rău nu e așa de rău cum pare

Fiule, cele mai multe dintre lucrurile negative pe care ți le imaginezi nu se întâmplă niciodată. În loc să te gândești la ce nu va merge, mai bine acționezi și te gândești cum poți ”salva barca”, în cel mai sumbru caz. Dacă vei controla efectele lucrurilor, vei simți putere. Dacă vei simți că ai control pe cele mai grave efecte ale unei acțiuni, vei putea dărâma munții. Control pe efecte, nu pe lucruri. Îngrijorarea îți ”omoară” prezentul. Și viitorul.

11. Viața te schimbă

Fiule, viața te schimbă. Într-un fel ești la 20 de ani, în alt fel la 30, 40. 50 etc. Fiecare etapă din viața ta trebuie să te schimbe într-o ființa superioară celei anterioare. Mulți îți vor spune că te-ai schimbat. Poate chiar partenera ta de viață. Schimbarea, dragule, este normalitate. Statul lor pe loc și comentatul sunt inutile. Fii mândru să devii mai bun, mai înțelept.

12. Ai puterea de a face mai mult decât crezi

Dragul meu, nu știu în cât timp o să poți alerga suta de metri. Cert este că un câine agresiv la fundul tău te va face să scoți un timp mult mai bun decât cel ”la liber”. Întotdeauna poți duce mai mult decât crezi tu că poți. Nu te menaja.

13. Nu pierde vremea

Fiule, fă ceva. Ocupă-ți timpul cu ceva ce îți aduce beneficii. Nu pierde vremea. Viața este limitată și, când ajungi la capătul ei, îți pare rău de miile de lucruri pe care le-ai fi putut face dacă… Întotdeauna există un dacă.

14. Harnicul moare sărac

Fiule, inteligentul pune harnicii la muncă. Învață să ”cucerești” oameni harnici. Oamenii harnici nu mai au timp pentru ei, pentru viața lor, pentru împlinirea visurilor lor. Nu harnic, leneș de inteligent. Sau invers.

15. Ca să câștigi trebuie să încerci

Unii oameni cred că va veni soarele (vreodată) și pe strada lor. Este exact același lucru cu a-ți dori să câștigi la Loto, dar niciodată să nu te duci să joci. Fiul meu, așteptarea nu este o strategie. În viață trebuie să-ți ”iei” ce ți se cuvine. Nu să furi. Nu să smulgi altora. Să creezi și să culegi ce ai sădit. Pune o sămânță astăzi și nu-ți fie frică să iei ce răsare mâine din efortul tău.

16. Calea ușoară este o minciună

Fiule, calea ușoară nu există. Toți își doresc calea ușoară, doar cei care perseverează au succes. Succesul este simplu. Înseamnă perseverență. Înseamnă ani de muncă pe care îi investești în succesul ce va să vină. Calea ușoară este o minciună cu rolul de a te ține pe loc pentru ca alții să meargă înainte. Te vor ademeni cât de ușor este să faci nu știu ce. Când ceva este ușor, pune-ți semne de întrebare. Ceva e în neregulă acolo.

17. Nimeni nu și-a atins potențialul fiind egoul altuia

E minunat să ai prieteni. E extraordinar să fii împreună cu alți oameni. Dar păstrează-ți unicitatea. Fii tu. Nu-ți copia prietenii. Nu fi ”umbra” nimănui. Crești în umbra oamenilor de valoare, dar învață să fii tu. Să poți exprima, să poți spune ce îți place sau nu. E ok să fii împotrivă. E ok să nu fii întotdeauna de acord cu ei.

18. Dacă într-o zi nu știi ce ai de făcut, nu te mai da jos din pat

Fiule, sunt două categorii de oameni. Cei pe care îi trăiește viața și cei care își trăiesc viața. Să ai un plan te înscrie în liga celor de pe urmă. Când ai un plan, știi bine ce ai de făcut. Îți cunoști viitorul. Știi că dacă te ții de plan vei ajunge unde ți-ai propus. O viață fără un plan este irosită. Planifică întotdeauna ce vrei să faci.

19. Important pentru tine sau pentru alții?

Fiule, sunt un milion de lucruri importante pe lumea asta. Întreabă-te mereu dacă ceea ce trebuie să faci este important pentru tine sau pentru alții. Când faci lucruri ce sunt importante pentru alții devii altcineva, al altcuiva. Nu mai ești tu. Indiferent de situație, întreabă-te dacă este important pentru tine. Și alege să faci, în primul rând, ceea ce este important pentru tine. Ajută-i și pe ceilalți. Atât cât poți și fără a te abate de la ce este important pentru tine.

20. Cu entuziam sau deloc

Fiule… Oamenii nu fac ceea ce vor. Puțini sunt cei care își găsesc pasiunea în ceea ce fac. Dacă te hotărăști să mergi pe un drum în viață, fii sigur că simți bucurie făcând acel lucru. Dacă nu simți nimic, înseamnă că doar rațiunea te convinge să faci lucrul respectiv. Mintea trebuie doar să confirme ce spune sufletul. Ai încredere în instinct. În ceea ce simți. Emoția nu minte niciodată. Mintea, în schimb, te păcălește mereu.

21. Obții doar ce îți dorești cu adevărat

Fiule, obții doar ceea ce îți dorești cu adevărat. Și nu mă refer aici la lucrurile simple. Ci la cele mai grele lucruri din viața ta. Îți trebuie o dorință puternică pentru a atinge lucruri. Dorință nu înseamnă să crezi că îți dorești un lucru. Dorința este acea forță internă care nu te lasă să trăiști dacă nu obții ceea ce vrei. Dorința este organică, viscerală. O simți puternic cu orice fibră a corpului tău. Când crezi că îți dorești, nu ești sigur. Când nu ești sigur, nu este dorință. Dorința este sigură.

22. Suma pașilor mici face lucrurile mari

Fiule, orice ți-ai propune în viață, fă-ți un plan. Pas cu pas. Pașii simpli te vor ajuta să avansezi. Nimic nu este prea mare sau de neatins dacă ai un plan. Oamenii se de-motivează când în fața lor apare Everestul și nu au un plan să urce. Suma pașilor mici face lucrurile mari. Limba chineză nu este grea dacă începi astăzi să înveți primele semne. Pas cu pas ajungi să știi totul.

*** – ***Îmi aduc aminte cu drag de Lucian. Îmi place să cred că, undeva inconștient infiltrat în mintea noastră, o parte din Success Academy i se datorează. Iar cei 160 de tineri cu care lucrăm sunt precum copiii noștri. Mai mult ca sigur, nu vom reuși să schimbăm lumea. Dar, cu siguranța, pentru tinerii noștri dragi, aceste idei înseamnă o schimbare în bine. Înseamnă, de fapt, diferența dintre eșec și succes.

Tu ce i-ai transmite copilului tău înainte de a fi ”mare”?

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Te invităm pe www.SuccessAcademy.ro pentru a găsi detalii despre programele noastre de dezvoltare personală și leadership create special pentru copii și adolescenți.

Formăm noi grupe Success Academy. Te poți înscrie acum la un DEMO gratuit împreună cu copilul tău. Vino să vezi cum lucrăm și cum transformăm ”imposibilul” în posibil.

Pentru că facem ce școala nu face. Pentru a fi in contact permanent cu noi și articolele noastre, dă un like paginii Success Academy de pe Facebook

 

prezentare companie dezvoltare personala adolescenti

Comments are closed.
Program

 • Luni9.00 - 18.00
 • Marți9.00 - 18.00
 • Miercuri9.00 - 18.00
 • Joi9.00 - 18.00
 • Vineri9.00 - 18.00
 • Sămbătă9.00 - 18.00
 • Duminică9.00 - 18.00
Traineri

Ovidiu Atanasiu

Consultant Learning Design

Amada Bălțățeanu

Consultant Leadership Training

Mirela Ursu

Consultant English Training

Comentarii recente

  Categorii:

  Program:

  • Program cu publiculrrrrrrrrrrrrrrr
  • Luni - Vineri9.00 - 18.00
  • pppppppppppppppppp9.00 - 18.00
  • Program Training9.00 - 18.00
  • Friday9.00 - 18.00