– Mihai al meu nu citește! Nu vrea să citească nimic. Urăște cititul!
– Câți ani are?
– 15.
Foarte mulți părinți se plâng că adolescenții au alte preocupări, mai puțin să-i vadă cu o carte în mână. Ei bine, copiii și adolescenții au motivele lor pentru care ”nu citesc”.
Cum văd părinții ”problema” cititului?
- “Noi citeam, trebuie să citească și el. Nu contează cum. Trebuie. Pentru că doar cititul de calitate îți dezvoltă creierul. Și copiii noștri sunt oameni. Cum noi am putut să citim, așa trebuie să poată și ei!”
- ”Este foarte bine că li se spune ce și cât trebuie să citească. Altfel n-ar citi nimic. E bine că sunt controlați dacă au citit. Cititul, dacă nu vine ca o plăcere din interior, trebuie controlat. Nu ne putem baza pe bunele lor intenții. Și e excelent că se ocupă cineva de asta.
- ”Adolescenții trebuie să citească pentru cultura lor generală. Măcar cărțile esențiale, chiar dacă lor li se par plictisitoare.”
Cultura generală înseamnă cititul cărților esențiale. Ele trebuie citite, pentru că le sunt necesare în viață.
Cum văd tinerii ”problema” cititului?
- Adolescenții nu văd cititul ca fiind o problemă. Ei cred că citesc destul și nu-și înțeleg părinții de ce fac așa mare caz din asta.
- Le place să aleagă ce să citească. Stilurile de scris și mentalitățile au evoluat. Citesc lucruri actuale și pe care le consideră folositoare acum, astăzi. Figurile de stil și cititul de dragul cititului nu este pentru ei.
- Citesc zilnic chestii ”cool” pe care le împărtășesc cu prietenii de pe rețelele de socializare. Imaginea lor publică se formează din ceea ce postează.
- Asociază cititul cărților obligatorii cu ”a fi tocilar”. Cine își face temele zilnic și citește tot ce i se cere? Cine ridică mâna primul atunci când profesorii întreabă ceva dintr-o carte? Ei se simt mult mai evoluați. Cred că înțeleg mai bine viața și lumea în comparație cu ”tocilarii care trăiesc din cărți”. Nu se vâd și nu s-ar accepta în postura de ”tocilari”.
- Dacă sunt atrași în mod deosebit de o carte, au dispoziția de a depune efortul fizic și mental pentru a o termina. Câți adolescenți au citit ”Baltagul”? Câți au citit, în schimb, ”Amurg” sau ”Luna plină”? Cate pagini au, comparativ? Adolescenților le place să citească cărți care răspund la o nevoie a lor. Le place să citească acele cărți care sunt și ecranizate.
- Au un volum mare de activități și își găsesc cu greu momentele de liniște în care să citească.
Când ar trebui să citească?
Cititul reprezintă o problemă de decizie pentru adolescenți. Când ar trebui să citească? Pentru că au un program intens, nu vor rata momentele de relaxare pentru o carte. Sa fie cu prietenii este o nevoie mai mare decât cea de a citi.
Ei bine, nu există tânăr care să nu vrea să citească. Din contră! Citesc mult, cu mult mai mult decât citeam noi, generațiile fără internet. Și citesc din mult mai multe domenii de interes. Citesc enorm de mult pe internet, iar dacă îi vei inspira cu un subiect, cu certitudine vor dori să afle tot. Pentru că cititul este despre a afla lucruri. Să citești înseamnă să ai curiozitate. Iar curiozitatea este o emoție. Ea nu lipsește niciunui adolescent. Oamenii se nasc curioși și așa rămân toată viața lor. Vor să afle povești interesante. Vor să împărtășească ideile între ei.
De fapt, toți tinerii citesc…
Din perspectiva asta, pentru că lucrăm cu adolescenți în programele Success Academy, putem spune că nu am întâlnit niciun tânăr adolescent care să nu citească. Toți citesc și vorbesc cu efervescență despre subiectele incitante.
Astfel ne-am dat seama că problema copiilor nu este ”ne-cititul”, ci interesul lor pentru un subiect anume și menținerea în timp a motivației. Și, din păcate, aici suferă toți. Dacă un film îi poate crește masiv interesul, cartea le va satisface complet nevoia de cunoaștere. Exemplele sunt nenumărate. Și mă întreb dacă noi, părinții, mai știm cum să-i atragem pe tineri în subiecte captivante. Dacă mai știm să comunicăm pe limba lor și pe baza nevoilor lor? Dacă nu cumva le cerem ceva ce noi nu mai facem demult?
Cum faci un tânăr adolescent să citească?
- Il duci la film sau îi “vinzi” tu subiectul. Să-i spui că are de citit cartea X nu este ”vânzare”. Vânzare înseamnă să prezinți atractiv subiectul, să îi povestești pe scurt intriga, să-i prezinți un personaj ”cool” și să-i dezvălui o informație inedită. Doar așa îl vei face curios!
- Generarea de subiecte casnice pe teme din cărți, cu sau fără implicarea directă a tânărului adolescent. Povestirea unei situații și problematizarea unor acțiuni viitoare vor crește curiozitatea. O carte ”aruncată” pe comodă și un mesaj simplu către partenerul de viață s-ar putea să-l determine pe copilul tău să o deschidă.
- Cititul acasă trebuie să fie o practică. Adolescentul se mândrește cu un părinte care citește. Nu poate fi, însă, mândru de tatăl care se uită la un reality show.
- Când prietenii lui îl vizitează, dă startul unor discuții ”inteligente”. Expune o problemă și sugerează-le unde găsesc soluția. Poți începe chiar un joc cu ei care să conțină premii. Vei naște curiozitate în grup și îi vei face să citească. Astfel, ajungi să controlezi, încet-încet, mediul de prieteni ai copilului tău și îi crești stima pe care o are față de tine.
Să ajuți un adolescent să-și definească interesele și să-și mențină motivația pentru interesele lui este cheia dezvoltării lui ulterioare. Cititul nu este scop în sine. Este un mijloc prin care putem cunoaște cât mai multe lucruri. Și cred că aici avem un rol cu toții, ca părinți, și în mod specific, noi, ca Academie: SĂ-I INSPIRĂM!
Reguli utile pentru a determina adolescenții să citească:
- Subiectul trebuie să fie ”cool”! Cum facem ”Moara cu Noroc” să fie cool?
- Subiectul trebuie să fie actual! Ce e actual la ”Alexandru Lăpușneanu”?
- Subiectul trebuie să adreseze o zonă de interes, o nevoie. ”Enigma Otiliei” poate adresa vreo nevoie a tinerilor?
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Te invităm pe www.successacademy.ro pentru a găsi detalii despre programele noastre de dezvoltare personală și leadership create special pentru copii și adolescenți.
Formăm noi grupe Success Academy. Te poți înscrie acum la un DEMO gratuit împreună cu copilul tău. Vino să vezi cum lucrăm și cum transformăm ”imposibilul” în posibil.
Pentru că facem ce școala nu face. Pentru a fi in contact permanent cu noi și articolele noastre, dă un like paginii Success Academy de pe Facebook!
Comentarii recente