CURSURI: Sâmbătă - Duminică

Marți - Vineri 9.00 - 18.00

Contact: 0744-759-070

 

Fight Club forever: Părinți vs. Adolescenți

Aproape că nu există adolescent care să nu se certe cu părinții săi. De cele mai multe ori aceste certuri se transformă în lupte surde. Iar tânărul nostru, în loc să fie concentrat pe ceea ce este important, își pierde timpul cu planuri și strategii de ”luptă”. Iar comportamentul i se modifică total. Cum dărâmăm ”muntele” dintre tânăr și părinții săi?

”Dacă înainte era participativ la viața de familie, acum vrea să petreacă timpul în afara familiei sau de unul singur”. Acest lucru este dureros pentru părinții care nu înțeleg cu ce au greșit. Ca urmare, își pierd încrederea în bunele intenții ale tânărului si iau decizia să îl forțeze pe tânăr să participe la viața de familie și să îi controleze mai mult programul extra-familial. Acest lucru afectează deciziile următoare ale tânărului. Mai exact, decide să participe, dar ”fără chef”, răspunde eliptic la întrebări, pleacă grăbit imediat ce activitatea s-a încheiat.Îi controlezi mai mult programul? Foarte bine, va crește timpul petrecut de unul singur la el în camera.

Conflictele pot lua diverse forme

De la hainele cu care să se îmbrace la școală sau în timpul liber, la mâncarea pe care să o consume, ”decorarea” pereților camerei, unde se duce și cum ajunge, cu cine se întâlnește și de ce, ora de intrare în casă și cea de culcare, ce teme și-a facut, ce probleme are, orele petrecute pe net, jocuri etc.

Ce trebuie să știm atunci când vrem să gestionăm relația cu un adolescent? În primul rând că relația funcționează exact ca un balon. Dacă pui presiune într-un anumit punct, se tensionează suplimentar în toate celelalte puncte. Mai multă presiune, mai tensionat în celelalte. Încercați acasă. Soluția nu este presiunea pe un punct, ci ”depresurizarea” balonului.

Două variante

Acum, există două variante de eliminare a presiunii. Fie găsiți împreună o cale de eliminare a aerului, fie presiunea crescândă va conduce la spargerea balonului. Finalitatea, indiferent de calea aleasă este aceeași. Singura diferență este starea balonului (explodat sau intact). În situația noastră, balonul este chiar relația dintre părinți și tânărul adolescent.

Pierderile directe sau colaterale sunt foarte mari dacă alegem varianta luptei. Dacă se ajunge în punctul de ”spargere”, situația este critică și de cele mai multe ori nu mai are cale de întoarcere.

Degeaba lipești balonul, el va ceda la orice nouă altă presiune. Al doilea punct important în gestionarea relației cu adolescentul este să conștintizăm că ceea ce erodăm zilnic în relație, nu se mai poate reconstrui. Ce înseamnă să se rupă balonul? Simplu. Pentru cel tânăr înseamnă să ajungă să  creadă că ”nu mai are nimic de pierdut”. Dezvoltată, această credință îl împinge pe tânăr la acțiuni masive distructive și auto-distructive. De la fuga de acasă, la minciună zilnică, la agresivitate, ceartă continuă, furt, distrugere, suicid sau tentative de suicid, aparteneța la grupuri dubioase pe care le consideră familie, consum de substanțe ilegale, alcool, pastile etc.

Care este baza tuturor disensiunilor dintre părinți și adolescenți?

Foarte simplist spus, fiecare dintre părți trăiește în partea ei de realitate și judecă realitatea celeilalte părți după șablonul propriei realități.

Părinții, încă din momentul nașterii copilului, învață zi de zi să aibă grijă de copil și să decidă totul pentru el. Învață și simt că au putere asupra lui. Apoi, într-o zi…

Pierderile directe sau colaterale sunt foarte mari dacă alegem varianta luptei. Copilul crește și se transformă într-un adolescent. Este etapa vieții care îl pregătește pentru maturitate. Drept urmare, identitatea lui se transformă și apar comportamente noi. Începe să devină el.

Adolescentul vrea să ia decizii pentru el. Vrea să testeze cum e să se descurce singur. Prinde curaj în a întreprinde lucruri ”cool”. Începe să aibă propriile opinii, gânduri și valori. Dar, tot ce gândește tânărul nostru, ca bază a tuturor acțiunilor sale, fie vine de la sine, fără să aibă experiența de viață necesară, fie este văzut la alte persoane pe care le ia drept modele. Și rezultatele sunt ca atare.

Ce ar trebui să mai știm când gestionăm o relație cu un adolescent?

Să înțelegem că nu mai este persoana pe care o știam ieri sau de alaltăieri. Să înțelegem că avem în față mugurii unei noi persoane cu care nu am mai avut ocazia să conlucrăm. Și asta ne deschide multe opțiuni. Să descoperim și să creăm o relație nouă cu noua personalitate. 

Pierderile directe sau colaterale sunt foarte mari dacă alegem varianta luptei. Cele două realități, cea a părinților și cea a tânărului adolescent, se confruntă zilnic și fiecare are așteptarea la supremație în fața celeilalte. Realitatea e că niciodată nu câștigă cea a părinților. Când gestionăm relația cu un tânăr adolescent, ar fi cazul să conștientizăm că realitatea noastră a pierdut din start. Iar aici nu mai avem opțiuni.

Pierderile directe sau colaterale sunt foarte mari dacă alegem varianta luptei.

Ce soluții reale există?

Una singură. Învățarea. Este nevoie ca ambele părți (părinți și copii) să facă efortul de a învăța cum funcționează oamenii, cum să ajungi la consens, cum să comunici pentru a-ți atinge obiectivele, cum ne influențează gândirea propriul comportament, cum clădești matematic o relație, care sunt riscurile când totul se întâmplă de la sine, care este motivația pentru o bună relație, cum dăm și primim feedback, cum și ce trebuie să fac pentru a menține o relație etc.

Sunt doar o parte dintre subiectele pe care le studiem și experimentăm la Success Academy.

În perioada adolescenței, când personalitatea nu este definitivată încă, este momentul optim pentru un tânăr să deprindă căile prin care se poate cunoaște pe sine și pe ceilalți. Este perioada optimă pentru acumulările care îi formează atitudinea personală, socială și față de lume în general. Este perioada în care poate înțelege procese și poate decide ce e mai bine pentru el în cunoștință de cauză. Este perioada creării mentalităților puternice.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Te invităm pe www.SuccessAcademy.ro pentru a găsi detalii despre programele noastre de dezvoltare personală și leadership create special pentru copii și adolescenți.

Formăm noi grupe Success Academy. Te poți înscrie acum la un DEMO gratuit împreună cu copilul tău. Vino să vezi cum lucrăm și cum transformăm ”imposibilul” în posibil.

Pentru că facem ce școala nu face. Pentru a fi in contact permanent cu noi și articolele noastre, dă un like paginii Success Academy de pe Facebook

prezentare companie scoala leadership antreprenoriat dezvoltare personala adolescenti
Comments are closed.
Program

  • Luni9.00 - 18.00
  • Marți9.00 - 18.00
  • Miercuri9.00 - 18.00
  • Joi9.00 - 18.00
  • Vineri9.00 - 18.00
  • Sămbătă9.00 - 18.00
  • Duminică9.00 - 18.00
Traineri

Ovidiu Atanasiu

Consultant Learning Design

Amada Bălțățeanu

Consultant Leadership Training

Mirela Ursu

Consultant English Training