Aproape că nu există adolescent care să nu aibă certuri cu părinții săi. De cele mai multe ori aceste certuri se transformă în lupte surde. Iar tânărul nostru, în loc să fie concentrat pe ceea ce este important, își pierde timpul cu planuri și strategii de ”luptă”. Iar comportamentul i se modifică total.
”Dacă înainte era participativ la viața de familie, acum vrea să petreacă timpul în afara familiei sau de unul singur”. Acest lucru este dureros pentru părinții care nu înțeleg cu ce au greșit. Drept urmare, își pierd încrederea în bunele intenții ale tânărului si iau decizia să îl forțeze să participe la viața de familie și să îi controleze mai mult programul extra-familial. Acest lucru afectează deciziile următoare ale tânărului. Mai exact, el decide să participe, dar ”fără chef”, răspunde eliptic la întrebări și pleacă grăbit imediat ce activitatea s-a încheiat.
De aceea, în acest articol am decis să-ți dezvăluim câteva metode de gestionare a conflictelor.
Conflictele pot lua diverse forme
Certurile pot porni de la hainele cu care adolescentul alege să se îmbrace la școală sau în timpul liber, mâncarea pe care o consumă, ”decorarea” pereților camerei, unde se duce și cum ajunge, cu cine se întâlnește și de ce, ora de intrare în casă și cea de culcare, ce teme și-a facut, ce probleme are, orele petrecute pe net, jocuri etc.
Ce trebuie să știi atunci când vrei să gestionezi relația cu un adolescent? În primul rând că relația funcționează exact ca un balon. Dacă pui presiune într-un anumit punct, se tensionează suplimentar în toate celelalte puncte.
Două variante
Există două variante de eliminare a presiunii. Fie găsiți împreună o cale de eliminare a aerului din balon, fie presiunea crescândă va conduce la spargerea balonului. Finalitatea, indiferent de calea aleasă este aceeași. Singura diferență este starea balonului (explodat sau intact). În situația noastră, balonul este chiar relația dintre părinți și tânărul adolescent.
Pierderile directe sau colaterale sunt foarte mari dacă vei alege varianta luptei. Dacă se ajunge în punctul de ”spargere”, situația este critică și de cele mai multe ori nu mai există cale de întoarcere.
Degeaba lipești balonul, el va ceda la orice nouă altă presiune. Al doilea punct important în gestionarea conflictelor cu adolescentul este să conștientizezi că ceea ce strici zilnic în relație nu se mai poate reconstrui.
Ce înseamnă faptul că va ceda balonul? Simplu. Pentru cel tânăr înseamnă să ajungă să creadă că ”nu mai are nimic de pierdut”. Dezvoltată, această credință îl va împinge pe tânăr la acțiuni masive distructive și auto-distructive. De la fuga de acasă, la minciuna zilnică, la agresivitate, ceartă continuă, furt, distrugere, suicid sau tentative de suicid, apartenența la grupuri dubioase pe care le consideră familie, consum de substanțe ilegale, alcool, pastile etc.
Care este baza tuturor disensiunilor dintre părinți și adolescenți?
Foarte simplist spus, fiecare dintre părți trăiește în partea ei de realitate și judecă realitatea celeilalte părți după propriul șablon.
Părinții, încă din momentul nașterii copilului, învață zi de zi să aibă grijă de el și să decidă totul în numele lui. Învață și simt că au putere asupra lui. Apoi, într-o zi lucrurile se schimbă…
Dacă vei alege varianta luptei, în detrimentul altor metode de gestionare a conflictelor, pierderile directe sau colaterale pot fi foarte mari. Copilul va crește și se va transforma într-un adolescent, aceasta fiind etapa vieții care îl pregătește pentru maturitate. Drept urmare, identitatea lui se transformă și apar comportamente noi. Începe să devină el.
Adolescentul își dorește să ia decizii pentru el. Vrea să testeze cum e să se descurce singur. Prinde curaj în a întreprinde lucruri ”cool”. Începe să aibă propriile opinii, gânduri și valori. Dar, tot ce gândește tânărul nostru, ca bază a tuturor acțiunilor sale, fie vine de la sine, fără să aibă experiența de viață necesară, fie este văzut la alte persoane pe care le ia drept modele. Și rezultatele sunt ca atare.
Gestionarea conflictelor dintre părinți și adolescenți. Ce ar mai trebui să știi?
Este important să înțelegi că nu mai este persoana pe care o știai ieri sau alaltăieri. Trebuie să înțelegi că ai în față o nouă persoană cu care nu ai mai avut ocazia să lucrezi și că acest fapt îți oferă multe opțiuni.
Cele două realități, cea a părinților și cea a tânărului adolescent, se confruntă zilnic și fiecare are așteptarea la supremație în fața celeilalte. Realitatea este că niciodată nu câștigă realitatea părinților. De aceea, pentru ca gestionarea conflictelor cu adolescentul să fie eficientă, trebuie să conștientizezi că realitatea ta a pierdut din start.
Gestionarea conflictelor. Care este soluția?
Există o singură soluție: învățarea. Este nevoie ca ambele părți (părinți și copii) să facă efortul de a învăța cum funcționează oamenii, cum să ajungă la un consens, cum să comunice pentru a-și atinge obiectivele, cum le influențează gândirea propriul comportament, cum să clădească matematic o relație, care sunt riscurile atunci când totul se întâmplă de la sine, care este motivația pentru o bună relație, cum să ofere și sa primească feedback, cum și ce trebuie să facă pentru a menține relația în cei mai buni termeni etc.
Gestionarea conflictelor dintre părinți și copii este un subiect pe care îl studiem și experimentăm la Success Academy.
În perioada adolescenței, atunci când personalitatea nu este încă conturată definitiv, este momentul optim pentru un tânăr să deprindă căile prin care se poate cunoaște pe sine și pe ceilalți. Este perioada optimă pentru acumulările care îi formează atitudinea personală, socială și față de lume în general. Este perioada în care poate înțelege procesele și poate decide ce e mai bine pentru el în cunoștință de cauză. Este perioada creării mentalităților puternice.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Te invităm pe https://successacademy.ro/ pentru a găsi detalii despre programele noastre de dezvoltare personală și leadership create special pentru copii și adolescenți.
Formăm noi grupe Success Academy. Te poți înscrie acum la un DEMO gratuit împreună cu copilul tău. Vino să vezi cum lucrăm și cum transformăm ”imposibilul” în posibil.
Pentru că facem ce școala nu face. Pentru a fi in contact permanent cu noi și articolele noastre, dă un like paginii Success Academy de pe Facebook!
Comentarii recente