CURSURI: Sâmbătă - Duminică

Luni - Vineri 9.00 - 18.00

Contact: 0746-097-685

 

10 TEHNICI SIMPLE PRIN CARE POȚI SĂ-ȚI FACI COPILUL SĂ NU MAI VREA NIMIC!

relatia dintre parinti si copii

Cum ajunge un adolescent să nu mai vrea nimic? Cum ajunge să fie în contradicție cu tot ce spui, cu tot ce faci, cu tot ce crezi? Cum se face că, după eforturi uriașe de a-l crește cum trebuie, se comportă întotdeauna pe dos? Cel mai ușor lucru este să dai vina pe el și să spui că are un caracter dificil. Sau că are un grup de prieteni nepotriviți și că anturajul este de vină.

În realitate, relația dintre părinți și copii nu este întotdeauna fructuoasă. Există posibilitatea să-l transformi într-un buncăr impenetrabil fără săți dai seama!

Ai mai jos câteva exemple:

  1. Tehnici de copii aplicate pe adolescenți

Ai mare grijă să nu observi că a crescut. Îl consideri în continuare ”naiv”. Prin urmare, aplici tehnicile cu care îl convingeai în copilărie. Genul de întrebare ”Ciorbiță sau supiță?” este tehnica care te va duce direct și sigur către copilul negativist. Dacă vei continua să faci asta, îl vei transforma sigur în cel mai negativist copil.

Ce gândește el atunci când folosești această tehnică: ”Ai mei încă mai cred (dezamăgire) că sunt mic și nu știu prea multe. O să le demonstrez (înverșunare) că am crescut. De acum nu voi mai intra în jocul lor.”

  1. Începerea unor discuții false, cu scopuri ascunse

În orice conversație își fixezi un scop ascuns. Ai un interes aparte să afli lucrurile care nu-l pun într-o poziție favorabilă, iar atunci când ”prinzi” o informație, tragi concluzia imediat, chiar de față cu el. ”Aaaa, deci…!”. În cazul în care folosești și cuvinte critice și îi faci morală ăl vei transforma intr-o ”fortăreață”.

Ce gândește el atunci când folosești această tehnică:”Ha! (alertă) Iar încearcă să afle ceva. Stop talking!”

  1. Încerci să-l manipulezi

Îi explici constant și cu argumente de ce e în interesul lui să facă lucruri care îți aduc ție beneficii, dar trebuie să știi că orice formă de manipulare îi va distruge încrederea pe care o are în tine și, implicit, deschiderea lui de a-ți mai povesti ceva.

 

Ce gândește el atunci când folosești această tehnică:”Tot nu înțeleg de ce ar fi bine să fac așa (confuzie). Mă gândesc că vor să obțină altceva și nu-mi spun. De ce nu-mi spun? (neincredere)”

  1. Îl desconsideri

”Cum poți să fii în halul asta?”

”Tu nu gândești niciodată?”

”De ce nu poți fi și tu ca un copil normal?”

”Ce știi tu?!! Ești doar un copil!”

”O să ajungi gunoier. Poate acolo vei fi bun de ceva!”

”Ne faci de ras!”

”Pleacă din fața mea!”

”Nu-ți pasă de nimeni în afară de tine?”

Atunci când relația dintre părinți și copii se bazează pe astfel de replici, rezultatele nu sunt deloc bune. Dacă îl desconsideri de câte ori prinzi ocazia, îl vei determina să refuze tot ce vine de la tine.

Ce gândește el atunci când folosești această tehnică:”Părinții mei chiar cred asta!!! Dar eu nu sunt așa (frustrare). Nu-mi mai pasă de ce spun ei, nu-mi mai pasă de nimic (resemnare)!”

  1. Îi creezi un sentiment de înstrăinare

”Nu te mai iubesc!”

”Cum să mai cred vreodată în tine?”

”Mai bine nu te-aș fi făcut!”

Atunci când te superi, îi arăți că nu e un copil dorit. Îl faci să se simtă ca un strâin, așa că îl vei determina să nu își mai dorească niciun fel de comunicare cu tine.

Ce gândește el atunci când folosești această tehnică: ”Nu mai am nimic în comun cu oamenii aștia (tristețe). Ce caut eu aici?! Mai bine stau cât mai mult cu adevărata mea familie, prietenii mei.”

  1. Îi arăți că nu îți plac lucrurile moderne

”Nu înțeleg ce faceți atât de mult timp pe Facebook?!”

”Ce atâta distracție?!”

”Mai lasă prostiile alea de jocuri pe calculator!”

”Te tunzi și tu mai normal?!”

”Ce-i cu pantalonii aia pe tine?”

Atunci când vezi că și-a făcut o tunsoare cu care tu nu ai ieși vreodată pe stradă, îi atragi imediat atenția. Nu își place cum se îmbracă, cum se distrează și critici tot ce nu corespunde cu mentalitatea ta de acum 20 de ani. Rezultatul este dezastruos! Vei avea un adolescent care nu va dori să împărtășească nimic cu tine.

Ce gândește el atunci când folosești această tehnică: ”Ei stau numai în casă și nu știu nimic despre ce e ”cool”. (exasperare, frică de pedeapsă)”

  1. Îl faci să se rușineze cu tine

Atunci când auzi că pleacă în club, afli unde se duce și mergi și tu. Intri în grupul lui de prieteni și le povestești ce ”prostioare” făcea atunci când era mic. Sau cât de ”drăgălaș” era. Atunci când prietenii lui vin în vizită, îi servești cu ”o dulceață” și suc din muguri de pin și le arăți câteva poze reprezentative cu el.

Apoi, le povestesti cele mai ”ciudate” experiențe cu el, ca personaj principal și te amuzi cu prietenii lui. Aceasta este o tehnică care afectează mult relația dintre părinți și copii, chiar dacă părinții nu își dau seama.

Ce gândește el atunci când folosești această tehnică:”Sunt prea bătrâni. (tristețe) Și e total nesigur să-i lași lângă prieteni. În orice moment, se poate produce o catastrofă. (rușine) Mai bine să nu aibă contact cu prietenii mei.”

  1. Nu îl asculți niciodată

”- Știi, mă gândeam…

  Nu am timp acum. Îmi spui mai târziu.

  Știi, eu…

  Trebuie să dau un telefon la un client. Vorbim mâine.”

Atunci când auzi din partea lui o invitație la dialog, îți amintești că ai ceva urgent de făcut, iar astfel amâni absolut orice discuție cu el. În fond, tu ești părinte, tu hotărăști când e bine să vorbiți. Sau, dacă nu ai ceva de făcut pentru serviciu, nu-l lăși să vorbească, nu-l întrebi nimic, doar pui o etichetă pe ceea ce spune, de tipul: ”Ei, astea-s prostiile vârstei. O să mai crești tu și o să vezi cum e cu adevărat.”. Sau, dacă nu găsești o etichetă, folosești ironia sau gluma.

Ce gândește el atunci când folosești această tehnică: ”Nu mă ascultă niciodată. (enervare) Nici nu mai știu cum să spun ca să mă asculte! Mai bine nu mai spun nimic și văd eu cum fac. (tristețe)”

  1. Îl interoghezi imediat cum prinzi ocazia

”- Sigur ai fost cu…

Dar cine a mai fost cu tine?

Și despre ce ați vorbit?

Și ce ați făcut?

Dar, X a fost cu voi?”

Îi pui multe întrebări de verificare care pleacă de la general și merg către detalii, fapt care îl va convinge că nu mai trebuie să-ți spună nimic.

Ce gândește el atunci când folosești această tehnică:”Enervant de multe întrebări! (enervare) De ce ar trebui să facem conversație pe lucruri fără importanță?”

  1. Îi promiți mult, dar nu te ții de cuvânt niciodată

”- Vii la meci? Am meci sâmbătă.

Sigur! Cum aș putea lipsi.”

Atunci când simți că vrea ceva, îi promiți că se rezolvă, dar nu te ții niciodată de cuvânt. Găsești întotdeauna un motiv important pentru care nu ai putut să te ții de cuvânt, sperând că el te va crede.

Ce gândește el atunci când folosești această tehnică: ”Eu nu sunt important. E mai important serviciul lui. (desconsiderare) Eu nu sunt ca el. Eu mă țin de cuvânt. Și primul lucru e că nu-i voi mai cere niciodată nimic. (supărare)”

Așadar, aceste tehnici distrug relația dintre părinți și copii. Totul se bazează pe crearea emoțiilor negative, chiar dacă părintele nu îți da seama că face asta. În cazul în care vei folosi frecvent aceste tehnici, tot ce vei reuși este să îl determini să asocieze imaginea ta doar cu un amalgam de emoții negative, fapt care îl va determina să nu își mai dorească nimic nici de la tine, nici de la el.

Dacă vrei să citești printre primii acest articol, dă un Like paginii de Facebook Success Academy. Vei fi la curent cu fiecare articol publicat. Îți mulțumim.

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Te invităm pe www.successacademy.ro pentru a găsi detalii despre programele noastre de dezvoltare personală și leadership create special pentru copii și adolescenți.

 

Formăm noi grupe Success Academy. Te poți înscrie acum la un DEMO gratuit împreună cu copilul tău. Vino să vezi cum lucrăm și cum transformăm ”imposibilul” în posibil.

 

Pentru că facem ce școala nu face. Pentru a fi in contact permanent cu noi și articolele noastre, dă un like paginii Success Academy de pe Facebook!

prezentare companie scoala leadership antreprenoriat dezvoltare personala adolescenti

Comments are closed.
Program

  • Luni9.00 - 18.00
  • Marți9.00 - 18.00
  • Miercuri9.00 - 18.00
  • Joi9.00 - 18.00
  • Vineri9.00 - 18.00
  • Sămbătă9.00 - 18.00
  • Duminică9.00 - 18.00
Traineri

Ovidiu Atanasiu

Consultant Learning Design

Amada Bălțățeanu

Consultant Leadership Training

Mirela Ursu

Consultant English Training

Categorii: