CURSURI: Sâmbătă - Duminică

Luni - Vineri 9.00 - 18.00

Contact: 0746-097-685

 

Sunt un părinte panicat

Dragă părinte, respiră adânc și pregătește-te pentru tsunami-ul care va veni în viața ta, odată ce copilul tău va începe adolescența. Va veni un moment în care din copilul pe care îl consideri ideal (după standardele în care și tu ai crescut), adică ascultător și cu note bune la școală, va ieși la iveală latura rebelă a unei perioade tumultoase. Atunci vei deveni panicat, adică un părinte panicat. Acel moment nu va fi ușor, pentru că tu ca părinte ai anumite așteptări și direcții pe care vrei să le imprimi în dezvoltarea propriului copil. Pregătește-te, pentru că vei avea un zid de trecut. Și nu uita! Doar într-o anumită măsură, succesul dezvoltării copilului tău va ține de perseverența și alegerile pe care le vei face. Dar cum vei ști tu care vor fi cele mai potrivite alegeri?

Sunt un părinte panicat. De unde mă informez?

Cel mai probabil că într-o primă etapă vei începe să cauți pe net. Să citești articole despre psihologia adolescentului. Să treci în revistă topurile cu cele mai recomandate sfaturi pentru perioada de pre adolescență și cum să începi să îți înțelegi mai bine copilul. Nu te amăgi! Faptul că citești nu înseamnă mare lucru în acest caz. Teoria e greu de pus în practică. Cât despre respectarea unor etape în care nu tu vei fi protagonistul principal, poți spune că e aproape de domeniul SF-ului.

Sunt un părinte panicat. Nu mai sunt autoritate pentru copilul meu.

Articolele funcționează mai greu atunci când tu ai acasă un preadolescent care ar vrea să stea toată ziua doar pe canapea și să se joace pe telefon (în concepția și vizualizarea ta de părinte panicat!). Sau un adolescent care nu înțelege de ce trebuie să învețe pe de rost un comentariu la limba română. Sau să scrie după dictare pentru că așa vrea profesorul. Sau de ce să nu înceapă să fumeze din clasa a 9-a. Acesta este adevărul. Toate argumentele tale sunt și vor fi cele ale unui adult obișnuit și rutinat care atunci când vede că nu mai are controlul, nu știe de fapt ce să facă … iar cu țipete și interziceri se proceda odată, generațiile actuale nu funcționează pe modulul “de frică”.

În a doua etapă vei vorbi cu prietenii și cunoscuții care vei considera că au și ei aceleași probleme ca tine. Poate vei participa și la evenimente dedicate educației, unde influencerii la modă vor expune din experiența lor. Dacă printre prietenii tăi este și vreun pshiholog, atunci te consideri norocos. Dar pe lângă perseverența ta, intervine problema majoră: copilul nu te mai percepe ca și autoritate. El este deja atât de obișnuit cu stilul tău, îți știe punctele slabe și poate negocia la nivel subliminal … încât ai pierdut deja terenul pentru majoritatea direcțiilor pe care ai vrea să i le dai. Acele direcții pe care tu le vezi ca fiind cele mai bune, mai potrivite.

Dacă ai trecut deja de a doua etapă în căutările tale, te invităm să faci un pas înapoi și să privești în ansamblu.

Lasă articolele de pe net. Lasă sfaturile altor părinți. Lasă grijile și fricile. Tu ești părintele. Vrei ce este mai bun pentru viitorul copilului. Dar ca părinte ar trebui să îți dai seama că NU tu ești în mijlocul problemei și să spunem cinstit, nu mai ești “atât de actual”. Tu poți doar netezi calea copilului și-l poți susține în alegerile pe care EL/EA le va face … de fapt realizezi că direcția este alta? Realizezi că totul vine din interiorul adolescentului, din motivația interioară a acestuia?

Motivația interioară a adolescentului este actorul principal

Pentru că oricât de mult te-ai pregăti, viața copilului tău este de sine stătătoare și nu o poți direcționa 100%. Copilul tău funcționează pe alte modele, se pregătește pentru un alt context, un alt viitor, comparativ cu ce ai avut tu. Tu poți influența succesul dezvoltării copilului tău doar într-o anumită măsură. Iar succesul îl măsori după standardele tale, nu ale copilului.

Așadar, găsește un moment de liniște interioară în care te poți întreba care sunt cele mai potrivite alegeri pe care le poți face pentru copilul pe cale să devină adolescent. Noi îți dăm câteva direcții, dincolo de ele … străduiește-te să le înțelegi sensul profund și să găsești modalitatea de a le pune în practică. De fapt, ce este important?

comunitatea în care copilul tău își petrece copilăria și în special anii adolescenței

– oamenii cu care interacționează și valorile lor de viață, principiile de zi cu zi

– cultivarea hobby-urilor și a interesului pentru orice înseamnă educație

– eliminarea tabu-urilor

– cultivarea unor valori solide de viață

– comunicarea cu copilul, ascultați-l! Simplu!

– oferă-i copilului tău cel puțin o dată pe săptămână, un cadou: 10 minute în care chiar îl asculți!

Iată care sunt cele mai importante aspecte ce îi conturează motivația interioară a copilului tău … în timp.

Clarificarea punctului de pornire te ajută să poți lua ca părinte cele mai potrivite alegeri, într-o lume plină de informații irelevante și pseudo direcții. Repet. Simplu și clar. Motivația interioară este driver-ul. Ca părinte, caută și găsește modalități să clădești motivația interioară a copilului, preadolescentului, adolescentului.

Pentru că despre motivație interioară este vorba!

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Te invităm pe www.SuccessAcademy.ro pentru a găsi detalii despre programele noastre de dezvoltare personală și leadership create special pentru copii și adolescenți.

Formăm noi grupe Success Academy. Te poți înscrie acum la un DEMO gratuit împreună cu copilul tău. Vino să vezi cum lucrăm și cum transformăm ”imposibilul” în posibil.

Pentru că facem ce școala nu face. Pentru a fi in contact permanent cu noi și articolele noastre, dă un like paginii Success Academy de pe Facebook

prezentare companie scoala leadership antreprenoriat dezvoltare personala adolescenti
Comments are closed.
Program

  • Luni9.00 - 18.00
  • Marți9.00 - 18.00
  • Miercuri9.00 - 18.00
  • Joi9.00 - 18.00
  • Vineri9.00 - 18.00
  • Sămbătă9.00 - 18.00
  • Duminică9.00 - 18.00
Traineri

Ovidiu Atanasiu

Consultant Learning Design

Amada Bălțățeanu

Consultant Leadership Training

Mirela Ursu

Consultant English Training

Categorii: