Am discutat într-un articol anterior despre faptul că există mai multe tipuri de memorie și că, atunci când știi care este tipul predominant în cazul tău, poți folosi acestă informație pentru a te pregăti mai eficient pentru diferite examene.
Acum a venit momentul să descoperi mai multe detalii despre fiecare tip de memorie și despre cum poate fi folosit în avantajul tău. Așadar, iată câteva informații care te vor ajuta să înveți mai simplu, mai rapid și mai eficient!
Care sunt cele mai populare tipuri de memorie?
-
Auditivă. Cei care au acest tip de memorie asociază informația cu diferite sunete. În cadrul acestui proces, conexiunile neuronale devin mai puternice și facilitează reținerea detaliilor.
-
Vizual. În cazul celor orientați vizual, imaginile și culorile rămân timp îndelungat în memoria lor, fiind extrem de utile în situațiile în care vor să își folosească memoria.
-
Auditiv-digitală. În plus față de cei cu memorie auditivă, aceste persoane rețin informații mai ușor cu ajutorul vocii interioare.
-
Kinestezică/motrică caracterizează persoanele care învață prin mișcări.
Pe lângă cele menționate anterior, există mai multe tipuri de memorie: de lungă, respectiv scurtă durată, explicită, implicită, olfactivă și gustativă. Deși toate formele sunt prezente la fiecare individ, de cele mai multe ori există un tip dominant, maximum două.
Cum poți folosi această informație în procesul de învățare?
Pe Internet găsești o mulțime de teste online menite să te ajute să descoperi care este tipul de memorie predominant în cazul tău. (Noi îți recomandăm această variantă, realizată de BBC)
După ce faci unul dintre aceste teste și afli care este forma care te caracterizează, vei putea utiliza informația atunci când te pregătești pentru un examen. Iată câteva idei pe care le poți pune în aplicare!
-
Persoanele cu memorie vizuală au nevoie de suport vizual pentru orice învață. În această categorie sunt incluse imaginile, schemele, graficele, videoclipurile animate etc.
-
Tot în cazul celor orientați vizual, sunt recomandate sublinierea cuvintelor cheie din lecție, crearea unei scheme sau al unui plan bine structurat din punct de vedere cromatic.
-
Cei care au memoria auditivă dominantă vor beneficia dacă vor citi lecțiile cu voce tare. De asemenea, pentru ei, este important să povestească unei alte persoane informațiile nou dobândite.
-
O altă tehnică eficientă pentru elevii cu memorie auditivă este utilizarea muzicii în procesul de învățare – în funcție de materia pentru care se pregătesc, aceștia își pot alege propria coloană sonoră dedicată exclusiv subiectului pe care îl studiază.
-
Ideal pentru elevii cu memorie motrică ar fi să intre în contact cu un obiect care ilustrează materia studiată. De exemplu, la matematică, pot fi utilizate corpurile geometrice, la geografie, o rocă interesantă ssau pot vizita un muzeu ș.a.m.d.
-
Părinții și profesorii ar trebui să știe că tinerii cu memorie motrică se joacă adesea cu un obiect când sunt atenți. Din moment ce această activitatea stimulează procesul de învățare, copiii nu ar trebui criticați pentru că „nu stau locului”.
Acestea au fost doar câteva tehnici prin care poți profita de tipul tău de memorie pentru a lua note mai bune și pentru a fi productiv. Utilizează-le și vei vedea cât de important este să te cunoști pe tine însuți înainte de a învăța ceva nou!
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Te invităm pe www.SuccessAcademy.ro pentru a găsi detalii despre programele noastre de dezvoltare personală și leadership create special pentru copii și adolescenți.
Formăm noi grupe Success Academy. Te poți înscrie acum la un DEMO gratuit împreună cu copilul tău. Vino să vezi cum lucrăm și cum transformăm ”imposibilul” în posibil.
Pentru că facem ce școala nu face. Pentru a fi in contact permanent cu noi și articolele noastre, dă un like paginii Success Academy de pe Facebook.
Lasă un răspuns