”- Nu pot să-l las la Neversea… Mi-e frică de ce ar putea să facă. E prea mic să mi-l pot imagina singur cu prietenii pe plaja cu sticle și țigări în mână, alături de cine știe cine, nedormit, nespălat… de fapt a venit vara – câtă libertate să-i dau?””
A venit vara și e timpul pentru excursii, tabere, concerte. Cele mai ”cool” momente ale tinerilor adolescenți sunt cele în care pot face lucruri care le-ar fi imposibile în timpul școlii. Plecatul de acasă, oriunde, pentru a experimenta cum e să fii ”pe cont propriu” este de departe cea mai mare dorință a lor.
E momentul lor de a-și asuma responsabilitatea asupra propriei persoane și de a dovedi părinților că se pot descurca independent.
Ca părinte, siguranța propriului copil este mai importantă ca orice. Posibilitatea de ”a pierde controlul” asupra a ceea ce face este pur și simplu terifiantă. Pe de o parte, rațional, înțelegem că a ajuns la o vârstă și că are nevoie de independență, pe de altă parte, emoțional, nu știm cum să mai facem pentru a-l ține dependent de noi și în siguranță. În mintea multor părinți ideea de independență este asociată cu aceea de pericol.
Ce-i de făcut?
Esența acestei situații este neincrederea pe care o am în propriul copil. Iar neîncrederea vine din alte experiențe neplăcute trăite împreună. Apoi este foarte simplu să generalizez la orice experiență potențială ce implică independența sa. Sau, o altă sursă a neîncrederii este credința masivă că este încă un copil și că nu se descurcă în situații dificile. Dar, să nu-i dai libertatea de a fi independent nu este o opțiune pentru dezvoltarea lui. Are nevoie de experiențe ”de unul singur”. Ce pot să fac? Iată câteva tactici simple și ușor de aplicat.
1. Grupul de prieteni cu care va pleca
Cunoaște-i grupul de prieteni cu care vrea să plece. Descoperă-i pe cei mai responsabili dintre ei și transmite-le mesajul că ai încredere în ei că vor avea grijă unii de alții. De asemenea, dă-le numărul tău de telefon, și ia-le numerele de telefon, în caz de orice. Să te sune în caz de urgență. Întărește-le mesajul că pot fi înșelați, păcăliți, furați. Exprimă pericolele și cât de important este să fie ”ca frații”.
Cum funcționează?
a) În orice grup, inițiativele independente nu au sorți de izbândă în fața grupului. Unii vor dori să ”spargă limitele”, dar, întotdeauna, membrii grupului vor avea un cuvânt de spus. Adolescența este vârsta la care știu foarte bine să facă diferența între bine și rău. De aceea deciziile grupului sunt trecute prin filtrul ”democratic” al membrilor grupului.
b) În plan personal, să știi că părinții unui prieten au telefonul tău și te pot suna oricând să te întrebe de copilul lor, te fac mai responsabil și mai opozabil ideilor cu adevărat periculoase. Pentru că, altfel, va trebui să-i minți și știi că nu ești atât de bun la a minți. Gândul că va trebui să dai ochii cu părinții cuiva după ce s-a întâmplat ceva grav nu se află între dorințele nimănui.
c) Să știi că numărul de telefon al părinților tăi se află în telefoanele prietenilor, îți diminuează destul avântul spre prostii. Conștientizezi că ești într-un fel dependent de ceilalți. De aceea vei dori să fii alături de toți și să-i implici pe toți. Pentru că știi că oricând pot fi sunați sau, în cazul unor acțiuni independente de grup, oricând îi pot suna pe a-i tăi.
2. Cunoaște-i profesorii sau însoțitorii cu care pleacă
Transmite-le în privat că ești îngrijorat de plecare și de ce s-ar putea întâmpla. De asemenea, faceți schimb de telefoane. Cum funcționează? Îi provoacă pe cei care au grijă de grup să îți promită personal că totul va fi ok. Cuvântul dat îi face mai responsabili.
3. Stabiliți reguli comune și clare de comunicare pe durata plecării
Când și cum să te sune. Când și cum poți să îl suni. Seara sunt momentele cele mai bune pentru a fi propuse pentru conversații. Cum funcționează? Să-i ceri să comunicați e de la sine acceptat atunci când îi accepți plecarea. De obicei seara/noaptea este asociată cu cele mai multe prostii pe care le pot face. De aceea să vă auziți pe la orele 21 este numai bine pentru a-i tempera pornirile. Dar și dimineața este un moment bun pentru a afla cum a fost noaptea precedentă.
4. Aplicații mobile
FindFriends sau Find My Friends sunt aplicații utile pentru a afla locul în care se află copilul tău. Agreați împreună activarea aplicației și ”împrietenirea” în cadrul ei. Cum funcționează? Va fi acceptata ca parte a ”contractului” de plecare. Sigur, poate fi păcălite rezultatele prin lăsarea telefonului într-un anumit loc. Dar va fi mai greu să facă asta când știe că poate fi sunat și când are nevoie de telefon pentru mesajele cu prietenii. Dacă nu oprești, măcar îi încurci puțin programul.
5. Conturile sociale
Ai cont pe facebook? E bine, numai că adolescenții nu prea stau pe facebook. Un cont Instagram este mai util. Nu știi ce e ăla? Nu-i nimic. Se învață. Cum funcționează? Tinerii au o nevoie explicită în a posta pe instagram ceea ce fac. Ceea ce experimentează. Știind că sunteți conectați pe Instagram îi crește responsabilitatea. Ai grijă să fiți conectați pe contul ”care trebuie” și nu pe unul fals sau făcut special pentru tine. Conectează-te și cu prietenii săi dacă poți.
6. Fii îngăduitor cu ceea ce îți povestește
Lasă-l să povestească. Nu critica nimic. Nu cicăli cu ”aveți grijă, mamă”. Enervează. Întreabă doar dacă s-au distrat bine. Și spune-i că te bucuri că totul e ok. Spune-i că ai încredere în el. Cum funcționează? Vei crește în ochii copilului tău. Va fi mai deschis în a-ți spune ce a făcut și ceea ce urmează să mai facă. Nu este o listă completă. Doar câteva idei care te pot ajuta să mai scapi de griji. Și nu uita, control nu înseamnă să stai din 5 în 5 minute să verifici dacă totul este ok. Control înseamnă ca de fiecare dată când verifici totul să fie ok.
Deci, ia-ți timp să dormi, să mânânci, să merci la serviciu. să faci tot ce faci într-o zi normală. Și nu uita nici că valorile pe care i le-ai dat în timp îl fac să ia cele mai bune decizii. Ai încredere în valorile transmise. O mare plăcere a adolescenților este când au „mușcat” puțin din ceea ce nu aveau voie să facă. Ca să aibă ce povesti. Ca să spună că a fost ”cool”. Dar, fii sugur că nu va încălca total ceea ce știe foarte bine că nu e bine.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Te invităm pe www.SuccessAcademy.ro pentru a găsi detalii despre programele noastre de dezvoltare personală și leadership create special pentru copii și adolescenți.
Formăm noi grupe Success Academy. Te poți înscrie acum la un DEMO gratuit împreună cu copilul tău. Vino să vezi cum lucrăm și cum transformăm ”imposibilul” în posibil.
Pentru că facem ce școala nu face. Pentru a fi in contact permanent cu noi și articolele noastre, dă un like paginii Success Academy de pe Facebook
Comentarii recente