Te-ai întrebat vreodată cum îți poți da seama dacă ai un copil introvertit? Dacă fiul sau fiica ta își petrece majoritatea timpului singur, dacă îți vorbește fie prea mult, fie deloc, dacă profesorii îți spun că ar vrea să îl vadă mai implicat în timpul orelor… atunci copilul tău este introvertit.
Introversiunea este o trăsătură de caracter extrem de comună, care poate avea foarte multe avantaje pentru fiul sau fiica ta. Totuși, copiii introvertiți au nevoie de atenție specială din partea părinților, astfel încât să nu își piardă încrederea de sine. Iată câteva recomandări de care ar trebui să ții cont dacă ai un copil introvertit!
1. Fii răbdător cu copilul tău
Persoanele introvertite se pot simți copleșite atunci când trebuie să interacționeze cu noi situații sau când se află într-un mediu care nu le este familiar. Permite-i celui mic să observe toate situațiile de la distanță și să le proceseze în propriul său ritm.
Când mergeți într-un loc nou, încearcă să ajungeți mai devreme pentru a-i da timp copilului să se acomodeze cu mediul. Înainte de orice eveniment, discută toate aspectele cu cel mic: cine va fi acolo, ce se va întâmpla, care sunt sentimentele pe care ar putea să le experimenteze etc. Ține cont de toate aceste recomandări, însă nu evita situațiile în care copilul va ieși din zona lui de confort – astfel de momente sunt importante pentru dezvoltarea personală.
2. Amintește-i că poate lua o pauză oricând simte nevoia
Persoanele introvertite se pot confrunta adesea cu senzații de anxietate. Explică-i copilului că este în regulă să ia o pauză și să se distanțeze atunci când se simte copleșit.
3. Laudă-l când părăsește zona de confort
Observă și laudă fiecare inițiativă a celui mic de a ieși din zona lui de confort. De pildă, îi poți spune: „Am văzut că ieri vorbeai cu un băiețel nou. Știu cât de greu ți-a fost și sunt mândră de tine”.
4. Arată-i că o situație de care se temea a avut rezultate pozitive
Spre exemplu, ai putea să îi spui: „mai știi cât de frică îți era să mergi la ziua de naștere a colegei tale, dar uite că acum ți-ai făcut prieteni noi”. Cu ajutorul unui feedback pozitiv, copilul va avea curaj să încerce situații noi și cu alte ocazii.
5. Încurajează-i pasiunile
Christine Fonseca, autoarea cărții Quiet Kids: Help Your Introverted Child Succeed in an Extroverted World (tr. „Copii liniștiți: Ajută-ți copilul introvertit să se descurce într-o lume extrovertită”), le recomandă părinților să își ajute fiii să descopere un hobby care să li se potrivească. Indiferent că este vorba de sport, activități artistice sau științifice, copiii care descoperă ceva care le place și la care se pricep sunt mai fericiți și mai încrezători în propriile forțe.
6. Învăță-l să se apere
Deși nu își expune gândurile la fel ca alți copii, trebuie să îți înveți fiul sau fiica să spună „nu” și să apere valorile în care crede. Copiii introvertiți trebuie să știe să se facă auziți și să refuze situațiile în care nu vor să se afle.
7. Evită cuvântul „timid”
În general, termenul „timid” are o conotație negativă. Dacă i se repetă că este timid, copilul tău se va identifica de fiecare dată cu acest termen și nu va încerca să își depășească propriile limite.
8. Iubește-l necondiționat
Poate că ultimul punct de pe această listă este evident, însă este atât de important încât nu putea fi omis. Persoanele introvertite sunt atente la cei din jur, au un suflet bun și au multe idei de împărtășit. Apreciază toate aceste calități în fiul sau fiica ta. În plus, urmându-ți exemplul, și el va învăța cum să se iubească pe sine și să aibă încredere în cine este!
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Te invităm pe pagina Succes Academy pentru a găsi detalii despre programele noastre de dezvoltare personală și leadership create special pentru copii și adolescenți.
Formăm noi grupe Success Academy. Te poți înscrie acum la un DEMO gratuit împreună cu copilul tău. Vino să vezi cum lucrăm și cum transformăm ”imposibilul” în posibil. Pentru că facem ce școala nu face. Pentru a fi in contact permanent cu noi și articolele noastre, dă un like paginii Success Academy de pe Facebook
Lasă un răspuns