”Nu găsim oameni buni!” E o replica omniprezentă a angajatorilor.
”Nu ne angajează nimeni!” Asta-i replica preferată a tinerilor care caută un job.
Pare un film absurd, cu doi actori care joacă pe aceeași scenă, dar care nu se întâlnesc niciodată.
Cu un efort masiv depus, timp alocat și bugete pe măsură, selecția se termină cu ”luăm ce-i mai bun din ce găsim și mai vedem”. Acum, că nimeni nu-i pregătește pe adolescenți și tineri pentru viața de business, știm foarte bine. Dar să nu le spunem CLAR ce ar trebui să știe pentru a obține SIGUR un JOB entry-level, nu prea mai înțeleg. Pare ca un examen (traumatizant pentru mulți) în care știu că vor fi ”scoși la tablă”, dar nu prea știu la ce materie se află. Orbecăind printre răspunsuri predefinite (aceleași plăci învățate de pe net) viitorii ”profit-makers” se chinuie să-și ascundă nesiguranța observată milimetric de ochiul de vultur al recrutorului. Ce e de făcut pentru un ”win-win situation”?
Ce înseamnă toate astea pentru Dănuț?
Că e candidatul ideal. Că va lua job-ul. Că le are pe toate. În realitate, NU ”le are” și NU știe nimic. Nici măcar amărâta aia de engleză nu e specifică. El a învățat la școală cum se vorbește la Curtea Angliei și noi îi cerem de fapt să susțină o conversație business pe un domeniu anume sau să facă o prezentare în engleză?! Organizarea din mintea lui ține de activitățile pe care le face el zilnic (școală, întâlniri cu prietenii adolescenți, ieșit în club, shaorma la mall și spălatul pe dinți). Și le face excelent pe toate. De fapt noi îi cerem un model pragmatic în care să împace activitățile cu resursele, secvențialitatea activităților și prioritizarea lor în funcție de profit. Quite a little-little difference. Să știe vânzări? A vândut anul trecut nucile din podul bunicii. Se pune?
Cum este Dănuț?
Dănuț nu e prost. Dănuț e doar ne-invățat. Pentru că el a studiat toți bolovanii din facultatea de geologie, dar nimeni nu i-a spus cum să transforme bolovanii în bani sau cum ar putea ”bolovano-logia” să-i fie utilă unui business. Dincolo de competențele tehnice necesare, angajatorii caută în special acele abilități specifice care nu sunt în manual. Dănuț este personajul nostru fictiv care caută un job și orice asemănare cu realitatea este pur întâmplătoare. 🙂
Dacă ar ști concret ce i se cere, Dănuț s-ar pregăti asiduu. Pentru că el vrea job-ul nostru. Dar din job description aude doar că suntem lideri naționali sau mondiali la nu-știu-ce, că îi trebuie o diplomă în ceva, că trebuie să știe engleză și PC, că trebuie să aibă abilități de comunicare și atenție la detalii, capacitatea de a lucra sub presiune, organizare și prioritizare, abilități de sales etc.
Finalul. Dănuț, băiat deștept și cu self-esteem până la intrarea în interviu, iese terfelit și cu gânduri ipotetic sinucigașe. 1-2-3 interviuri până se prinde că trebuie să mintă cu tupeu și să-și ”coafeze” CV-ul. Și asta face. Și, culmea, ia job-ul #4. Succes absolut. Prima lecție de business pe care o învață Dănuț din acestă experiență e că trebuie să mintă pe toată lumea. Good asset. Pentru mine ca angajator, nebunia nu s-a terminat. Proiectul nou are resursa umană necesară. Deci, start. Numai că rezultatele din teren nu se pupă cu planul și nici cu ce știam că am angajat. Deci, cursuri, să recuperăm. Nu training și nu pe ceea ce le lipsește cu adevărat. Un curs de 1 zi ca să creștem vânzările. Dar, ăsta e un alt subiect pe care îl tratez în articolul următor (subscribe or like ca să știi când va apărea).
Am întrebat 100 de români
”Am întrebat 100 de români”, angajatori, ce vor de la Dănuț când vine la interviu, dincolo de pregătirea lui tehnică. Și am făcut o listă a principalelor lucruri pe care:
1) ar trebui să le aibă și
2) să le probeze cu fapte.
Iată-le mai jos. Lista ar putea să fie mai lungă, suntem conștienți și vă rugăm să o completați. Se poate transforma într-un ghid util oricăror tineri sau adolescenți care vor un job.
Ghid util oricărui tânăr care vrea un job
1. Are încredere de sine?
2. Știe să relaționeze/să creeze o relație și să o dezvolte?
3. Are inițiativă? Idei, propuneri?
4. Exprimă opinii argumentate?
5. Își dorește mai mult? E motivat cu adevărat pentru job?
6. Știe să prioritizeze concret 10 activități?
7. Știe să influențeze/să se vândă/să vândă?
8. Are obiective personale?
9. Știe să susțină o conversație?
10. Știe să scrie un email?
11. Vorbește în engleză?
12. Știe/poate să ia decizii?
13. Își cunoaște punctele forte/slabe?
14. Știe să se poziționeze în relații?
15. Poate lucra în echipă?
16. Știe să rezolve o problemă? Are un model de lucru?
17. Are un model de gândire/atitudine corentă cu business-ul?
Toate aceste calități foarte căutate de angajatori sunt exact cele pe care școala nu și-a propus să le creeze/dezvolte/încurajeze. În cultura vestică, aceste calități sunt dezvoltate de la vârste fragede, tocmai pentru a-i pregăti pe adolescenți și tineri să facă față cu brio întrării în job.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Te invităm pe www.SuccessAcademy.ro pentru a găsi detalii despre programele noastre de dezvoltare personală și leadership create special pentru copii și adolescenți.
Formăm noi grupe Success Academy. Te poți înscrie acum la un DEMO gratuit împreună cu copilul tău. Vino să vezi cum lucrăm și cum transformăm ”imposibilul” în posibil.
Pentru că facem ce școala nu face. Pentru a fi in contact permanent cu noi și articolele noastre, dă un like paginii Success Academy de pe Facebook
Comentarii recente