Gândurile intruzive pot fi definite drept acele gânduri care apar „neinvitate” în mintea noastră. De natură diversă, aceste gânduri au în comun, pe de o parte, faptul că nu pot fi controlate și, pe de altă, că au conotații negative. În mod evident, acestea pot conduce la o atitudine intruzivă sau, altfel spus, recalcitrantă.
Există mai multe cauze care pot explica apariția unor gânduri intruzive – condiții de anxietate, stres, tulburări mentale, precum TOC (tulburarea obsesiv-compulsivă) și altele. În general, acestea se manifestă sub forma unor gânduri sau imagini care ți se blochează în minte și care revin indiferent de eforturile tale de a le uita.
Din fericire, de cele mai multe ori, acestea sunt inofensive. În cazul în care apariția lor te face pe tine sau pe cineva cunoscut să nu îți poți desfășura activitățile obișnuite, nu ezita să ceri ajutorul unui specialist, care te va îndruma în situația în care te afli.
Există mai multe tipuri de gânduri intruzive: despre relații, despre tulburări de alimentație, despre violență, sexuale, despre religie și multe altele. Până într-un anumit punct, acestea sunt normale, iar ceea ce contează este modul în care reacționezi la ele.
Dacă ai nevoie de puțin ajutor în privința aceasta, iată doar câteva strategii pe care le poți implementa!
Conștientizare. Observă gândurile tale intruzive și recunoaște că ele există, fără a le judeca sau a le amplifica. Pentru a afla mai multe despre acestea, poți citi „Noaptea în care am învins gândurile negre”, scrisă de Daniel Howell, un tânăr adult, care a fost ghidat de către un psiholog acreditat.
Mindfulness. Practică tehnici de mindfulness sau meditație pentru a-ți dezvolta abilitatea de a observa gândurile fără să te implici emoțional în ele.
Elemente care te distrag. Concentrează-te pe activități care te pasionează sau care îți captează atenția, pentru a-ți distrage mintea de la gândurile intruzive.
Refocalizare. Îndreaptă-ți gândurile către ceva pozitiv sau productiv. Concentrează-te pe obiectivele tale sau pe lucrurile care îți aduc bucurie.
Respirație profundă. Practică respirația profundă și focalizează-te pe inspirație și expirație pentru a-ți liniști mintea.
Exerciții fizice. Activitatea fizică poate ajuta la eliberarea tensiunii și la diminuarea gândurilor intruzive.
Notarea gândurilor într-un jurnal. Scrie gândurile tale intruzive într-un jurnal pentru a le elibera din minte și a le observa ulterior într-un context obiectiv. Totuși, reține faptul că nu fiecare gând pe care îl ai merită analizat – cele mai multe dintre acestea sunt date uitării odată ce sunt trecute pe foaie.
Limitarea stimulentelor. Evită factorii declanșatori ai gândurilor intruzive, cum ar fi anumite locuri sau situații.
Asistență profesională. Dacă gândurile intruzive devin copleșitoare sau afectează negativ calitatea vieții tale, ia în considerare posibilitatea de a consulta un terapeut sau un specialist în sănătate mintală.
Tehnici de reducere a stresului. Învață tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi yoga sau tehnici de relaxare, pentru a-ți menține mintea într-o stare mai calmă. Găsești câteva exerciții AICI.
Amintește-ți că fiecare persoană este unică, iar metodele care funcționează pentru un individ pot să nu funcționeze pentru altul. Încearcă diverse strategii și observă care sunt cele mai eficiente pentru tine.
Lasă un răspuns