CURSURI: Sâmbătă - Duminică

Luni - Vineri 9.00 - 18.00

Contact: 0746-097-685

 

Cum să ne antrenăm creativitatea

Am 9 ani și un munte de K’Nex în fața mea. Am și instrucțiunile, lângă. Se presupune că voi construi o ,,roată a lumii”. Ignor orice instrucțiune (și asta după ce studiez caietul cu ,,cum se face” mult și bine) și preț de trei ore ridic, fără să mă opresc, cel mai mare robot pe care l-am văzut vreodată în viața mea de copil. Capul îl lucrez cocoțat pe un scaun și, uitându-mă la ce am creat până acum, îmi dau seama cum îl voi crește și mai înalt.

Încă de când eram foarte mic i-am admirat foarte mult pe cei ce pot crea, ce pot înnoda un pod între realitate și imaginație și pot să-mi arate o idee ce prinde viață în lumea materială, fie că e pusă pe hârtie, e sculptată, digitalizată sau rostită.

Țări creative?

Unul dintre miturile creativității este cel care consideră că foarte puțini oameni sunt capabili să fie creativi. Dar unul dintre liderii în dezvoltarea educației, creativității și inovației, Sir Ken Robinson, Ph.D., susține că de fapt fiecare dintre noi are capacități semnificative, dar nu toți ni le educăm și dezvoltăm. Acum câțiva ani s-a realizat un studiu privind identificarea indexului creativității pe țări. La nivel global, într-un clasament al celor mai creative țări, pe primele 5 locuri avem în ordine:

  • Australia
  • USA
  • Noua Zeelendă
  • Canada 
  • Danemarca

România se află pe locul 68 din 139.

Observăm la prima vedere următorul aspect – creativitatea populației este în corelație directă cu nivelul economic la care se află țara respectivă. Cu cât indexul creativității este mai mare, cu atât economia este mai eficientă.

Trecând de la nivel macro la micro, în memoria oricăruia dintre noi se află uimirea ce a rezultat din observarea unui moment de creativitate și creație; uneori poate nu produsul final a fost punctul central ce ne-a surprins privirile, ci persoana (și povestea ei) care a reușit să creeze o pictură, o melodie, un discurs, un fel de mâncare impresionant sau o clădire.

Cum să ne antrenăm creativitatea? Nu am putut mult timp să-mi dau seama cum pot unii oameni să deseneze, de exemplu, atât de creativ și totodată atât de real și autentic. Acum suntem aproape siguri că puterea de exprimare a creativității provine în primul rând dintr-o sensibilitate pentru detaliile elementelor ce alcătuiesc lumea.

Ce au înțeles creativii?

Fără să-și dea seama, creativii au înțeles intuitiv dinamica obiectelor, oamenilor și a naturii și totodată înțeleg continuu poziționarea firească și armonioasă a acestor componente. Creativitatea poate uneori însemna să găsești noul, alteori să respingi noul atunci când trebuie.

Când vrem să creăm ceva ce va fi de folos lumii, original și cu substanță, este foarte important să cunoaștem foarte bine tot ce a mai fost creat înainte.

În anul 2016 am realizat împreună cu prieteni dragi un eveniment în care tineri scriitori din România și-au putut lansa lucrările către un public care să îi ajute să crească. Tot aici am moderat o discuție deschisă între câțiva debutanți și scriitori consacrați. Printre cele mai uimitoare momente pentru mine a fost cel în care cele două grupuri discutau despre valoarea inspirației în procesul de creație și sursa creativității: tinerii susțineau că este foarte important să descrie în literatura lor ce simt, ce cred și ce trăiesc în fiecare zi, să-și valorifice cât mai bine experiența proprie atunci când creează. Scriitorii cu experiență i-au sfătuit să se pregătească citind cât mai multe din creațiile celor dinaintea lor pentru a-și putea concentra puterea creativă în zonele neexplorate și cu cea mai mare nevoie de atenție.

Un sfat dăruit

Avem marele avantaj de a putea ridica peisaje noi pe cărări umblate și putem adăuga investiția noastră de timp peste munca deschizătoare de drumuri a celor dinaintea noastră!

Ideile geniale sunt mereu binevenite și aplaudate, însă întelegerea cât mai largă a contextului ne mărește mult mai mult șansele de succes. Am lucrat direct cu  tineri, de multe ori mai ambițioși, mai creativi sau mai competenți decât mine ce-și doreau, firesc, ca munca lor să aibă un impact cât mai mare.

Mereu m-am găsit în postura de a oferi același sfat celor ce începeau un drum nou, fie că era vorba de a crea ceva, de a lucra la un proiect îndrăgit sau de a prelua o poziție de leadership „Caută să greșești ceva nou!„. Dacă îți vei petrece majoritatea timpului repetând munca și greșelile celor dinaintea ta, cu siguranță timpul tău nu este investit bine.

Mai e loc de creativitatea noastră într-o lume viitoare aproape complet tehnologizată?

Îmi place să spun că una dintre cele mai mari surse de inspirație când vine vorba de un proces creativ este să mă uit la ce este în jurul meu și să mă gândesc cum au ajuns toate aceste lucruri aici: masa pe care am puse instrumentele de lucru, lampa care îmi luminează camera, avioanele ce lasă dâre pe cer, hainele pe care le port, șurubelnița, motostivuitorul, calculatorul, cilindrul compactor, umbrela și fermoarul.

Mă gândesc de ce sunt ele aici acum, cum au ajuns lângă noi și la ce s-au gândit oamenii dinaintea mea pentru a le crea și oferi. Apoi mă întreb unde aș putea avea o intervenție similară pentru o problemă pe care o am eu sau cei din jur. Creativitatea nu trebuie să fie mereu o scânteie de inovație venită din vid, ci mai degrabă o altă perspectivă după mult joc cu piesele puzzle-ului. Trebuie să căutăm mereu să întoarcem toate piesele pe toate părțile, chiar dacă nu vedem la momentul actual rostul.

Creativitatea este o stare de fapt

Creativitatea este acea coloană ce ne face unici, speciali și valoroși. Trebuie mereu să căutăm să ne îmbunătățim capacitatea de a crește idei, oameni, pe noi înșine și totodată să căutăm mereu care este cel mai bun loc în care putem aduce o contribuție cu adevărat benefică. Întreaga lume actuală poate fi înțeleasă ca rezultatul creativității umane, așadar putem să ne bazăm pe faptul că putem înțelege tot ce au creat ceilalți și că putem crea orice va fi nevoie pentru noi.

Acum am 19 ani și un munte de piese ,,Să pășim în viață” în fața mea. Am instrucțiuni peste tot. Le studiez, le interiorizez și le așez alături. Știu că nu voi urma nicio cale bătătorită, niciun model nu va fi pentru mine, nicio formă nu mă va cuprinde cu totul. Văd muntele pe care mă voi înălța. Și știu că dacă nu sunt cărări până acolo voi învăța să zbor. Îi vorbesc creativității. Și pot să jur că aud cum îmi răspunde.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Te invităm pe www.SuccessAcademy.ro pentru a găsi detalii despre programele noastre de dezvoltare personală și leadership create special pentru copii și adolescenți.

Formăm noi grupe Success Academy. Te poți înscrie acum la un DEMO gratuit împreună cu copilul tău. Vino să vezi cum lucrăm și cum transformăm ”imposibilul” în posibil.

Pentru că facem ce școala nu face. Pentru a fi in contact permanent cu noi și articolele noastre, dă un like paginii Success Academy de pe Facebook.

Program

  • Luni9.00 - 18.00
  • Marți9.00 - 18.00
  • Miercuri9.00 - 18.00
  • Joi9.00 - 18.00
  • Vineri9.00 - 18.00
  • Sămbătă9.00 - 18.00
  • Duminică9.00 - 18.00
Traineri

Ovidiu Atanasiu

Consultant Learning Design

Amada Bălțățeanu

Consultant Leadership Training

Mirela Ursu

Consultant English Training

Categorii: