
© Succes Academy 2025 • Bulevardul Hristo Botev 1, Sector 3, București • Tel: 0746-097-685 • Termeni si conditii
Anxietatea este o reactie naturala a corpului uman, dar in multe cazuri, aceasta poate deveni o problema persistenta si poate afecta calitatea vietii si bunastarea generala a individului. Desi este un fenomen comun, fiecare persoana traieste anxietatea intr-un mod unic, iar abordarile de gestionare a acesteia pot varia considerabil. Multi oameni se intreaba daca este posibil sa scape singuri de anxietate, fara ajutor profesional. Desi este important de mentionat ca in anumite cazuri un specialist in sanatatea mentala poate oferi ghidaj esential, exista numeroase tehnici si strategii de mindfulness care pot ajuta la reducerea simptomelor de anxietate, care pot fi practicate si in mod independent.
Mindfulness-ul este o tehnica care incurajeaza o atentie constienta si lipsita de critica asupra momentului prezent. Aceasta presupune observarea gandurilor, emotiilor si senzatiilor fizice fara a le judeca sau a le respinge. Prin integrarea strategiilor si tehnicilor de mindfulness in viata de zi cu zi, o persoana poate invata a scapa singura de anxietate. Aceasta va deprinde tehnici care sa o ajute sa se detaseze de ciclurile de gandire anxioase, sa reduca stresul si sa gaseasca un sentiment de echilibru si calm. Totusi, este important de subliniat ca mindfulness-ul nu este o solutie rapida, ci mai degraba o practica continua care, in timp, poate oferi beneficii semnificative.
Unul dintre pasii fundamentali in abordarea anxietatii prin mindfulness este concentrarea pe respiratie. Respiratia este un proces fiziologic natural, dar prin practicarea respiratiei constiente, o persoana poate invata sa regleze reactiile fiziologice ale corpului la stres si anxietate. Cand ne confruntam cu o situatie stresanta sau cu ganduri anxioase, respiratia noastra devine adesea rapida si superficiala. Prin intermediul exercitiilor de respiratie profunda, care presupun inhalarea si expiratia lenta, se poate induce o stare de calm si relaxare. O tehnica simpla este respiratia 4-7-8: se inspira pe nas timp de patru secunde, se tine respiratia timp de sapte secunde, iar apoi se expira pe gura timp de opt secunde. Acest exercitiu ajuta la incetinirea ritmului cardiac si la activarea sistemului nervos parasimpatic, care este responsabil cu relaxarea corpului. Aceasta tehnica poate fi utila pentru a te ajuta a scapa singur de anxietate.
In plus fata de respiratie, o alta tehnica eficienta de mindfulness este observatia libera a gandurilor. Adesea, anxietatea este alimentata de ganduri repetitive si catastrofale care ne spun ca lucrurile vor merge prost sau ca suntem intr-o situatie imposibil de gestionat. Strategiile si tehnicile de mindfulness te vor ajuta sa inveti sa iti observi aceste ganduri fara a le crede sau a le judeca. Practicand acest tip de observare, vei invata sa iti schimbi perceptia asupra gandurilor si vei realiza ca nu trebuie sa actionezi conform lor. De exemplu, cand un gand negativ apare, vei putea sa-l recunosti ca fiind doar un gand, nu o realitate obiectiva, si sa-l lasi sa treaca fara a-i acorda prea multa atentie.
Una dintre strategiile utile pentru a scapa singur de anxietate este practica acceptarii. Anxietatea vine adesea dintr-o dorinta de a controla situatiile sau evenimentele din viata, dar acest control este de cele mai multe ori unul iluzoriu. Practicand acceptarea, vei invata sa lasi lucrurile sa fie asa cum sunt, fara a incerca sa le schimbi sau sa le eviti. Aceasta acceptare nu inseamna pasivitate, ci mai degraba o recunoastere a faptului ca nu poti controla totul si ca unele lucruri sunt in puterea ta, dar altele nu sunt. Astfel, prin acceptarea realitatii, vei deveni mai capabil sa faci fata situatiilor dificile si sa gestionezi mai eficient anxietatea. Acceptarea este una dintre strategiile fundamentale la care trebuie sa faci apel pentru a scapa singur de anxietate.
De asemenea, mindfulness-ul poate fi combinat cu alte tehnici de auto-ajutor, cum ar fi exercitiile fizice si meditatia. Exercitiile fizice, chiar si in forma lor cea mai simpla, precum mersul pe jos sau yoga, au un impact semnificativ asupra reducerii anxietatii. Activitatea fizica elibereaza endorfinele, substante chimice care contribuie la imbunatatirea starii de bine si la reducerea stresului. Mai mult, prin concentrarea asupra miscarilor corpului si asupra respiratiei, exercitiile fizice pot deveni o forma de mindfulness in miscare, ce contribuie la detensionarea mintii si a corpului.
Meditatia este o alta practica de mindfulness care te poate ajuta a scapa singur de anxietate. Aceasta presupune dedicarea unor momente pentru a te concentra pe clipa prezenta. Atentia focusata asupra respiratiei sau observarea senzatiilor si gandurilor din corp sunt cateva strategii utile pe care le poti, de asemenea, folosi pentru a scapa singur de anxietate. Meditatia ajuta la cresterea constientizarii si la reducerea automata a stresului.
Pe langa mindfulness, este esential sa adoptam o atitudine de auto-compasiune. Adesea, persoanele care sufera de anxietate sunt foarte critice cu ele insele, ceea ce poate agrava starea de disconfort mental. Prin cultivarea auto-compasiunii, vei invata sa fii mai bland si mai intelegator cu tine insuti. Totodata, te va ajuta sa recunosti ca este firesc sa ai momente de neliniste si nesiguranta, fara a te pedepsi pentru acestea.
Desi nu te vei putea elibera complet de anxietate in mod instantaneu, tehnicile de mindfulness sunt eficiente si te pot ajuta sa infrunti si sa gestionezi acest fenomen. Prin integrarea practicii de mindfulness in viata de zi cu zi, prin respiratie constienta, observarea gandurilor, acceptare si auto-compasiune, vei putea invata sa reduci impactul anxietatii asupra vietii tale. De asemenea, combinarea acestor tehnici cu activitati fizice si meditatie poate ajuta la imbunatatirea starii generale de bine si la crearea unui echilibru mental mai sanatos.
Success Academy este singura școală din România care pleacă de la cerințele specifice ale mediului de business și completează fericit orice traseu educațional ales de cursant în școala clasică.
Suntem o ”altfel de școală”, 100% pragmatică și cu o finalitate clară.