Am o durere puternică de cap. Nu, nu am covid. Doar că ascult știrile și îmi dau seama ce problemă maaaaaaare este educația asta și începerea anului școlar. Pun pariu că în decembrie nu mai comentează nimeni pe subiect. Problema? Nu sunt tablete, nu sunt măști, școlile nu sunt pregătite să înceapă noul an școlar, politicul își face campanie etc. Pe bune? În rest, toate problemele sunt rezolvate? Subiectul este unul recurent. Măcar anul ăsta a evoluat un pic. Se vorbește despre tablete și am auzit mai puțin despre toaletele din curtea școlii.
În continuare, mă uimește atenția mass-mediei pe “formă” dar mai puțin pe “fondul” problemei educației. Mă neliniștește și atenția părinților pe formă și mai puțin pe fond… La sistem nu mă mai uimește nimic. El merge mai departe. Ca și până acum. De zeci de ani…
Nu. Problemele nu sunt rezolvate.
Dar, norocul nostru este că apare Selly să salveze educația din România. Nu glumesc. La fel ca și înaintașul lui în salvarea educației – Tudor Chirilă, Selly vine cu un text care intrigă și agită spiritele, mai scoate lumea din amorțeală. Este o voce care se vrea a fi auzită. 20 de ore la școală, teme mai puține, profesorii să-și schimbe modul de predare (ha!), schimbarea programei școlare, digitalizarea educației.
Selly îmi este simpatic, mai ales că de fapt, face parte din noua generație. E smart, dezinvolt, arată bine pe video și e poziționat excelent pe segmentul copiilor de gimnaziu. Însă inițiativa lui educațională, de departe este sortită eșecului. Nu pentru că nu e bine ce vrea el. Ci, pentru că nu poate fi pusă în practică. La fel ca și în cazul mass-media, focusul inițiativei lui este pe formă, nu pe fond. Facem revoluție, schimbăm planeta… dar, doar declarativ.
De ce nu se va schimba nimic?
Vedeți puterea și capacitatea decizională a miniștrilor, bugetul alocat, politizarea educației, programele – tabu, lipsa autonomiei școlilor, plata la normă a profesorilor etc.
Dragilor, Selly, Chirilă și toți cei care vreți să vă implicați în subiect, hai să vorbim ”pe bune” când o să credem că putem toți să puneți umărul la schimbare. După 30 de ani de guvernări nefericite, noi nu mai credem că schimbarea poate să vină de sus în jos.
Schimbarea vine de jos, de la oameni, de la orice inițiativă, oricât de mică, ce poate face o diferență clară față de un sistem învechit. Cu cât mai multe inițiative, cu atât mai multe exemple pentru părinții care au nevoie de repere.
Cu acest gând am început Success Academy acum 5 ani și astăzi peste 600 de copii și adolescenți din România văd diferența. Acum 5 ani ne-am propus să fim o oază de normalitate, să fim o școală în paralel cu sistemul clasic de educație și care îl completează cu ceea ce nu se face în școală. Și, asta facem și în prezent: le arătăm tinerilor și părinților cum ar trebui să fie o școală.
Ce este trist, este că părinții trăiesc într-o buclă din care nu mai pot să iasă, într-un șablon înțepenit parcă în timp, cu o teamă bine sedimentată și alimentată de toate procedurile ce țin de examene (capacitate, bac, facultate etc.). Ei știu că sistemul ar trebui schimbat, înnoit, adus în actualitate și cu toate acestea își imping copiii spre școala tradițională, poate chiar din inerție. Educație înseamnă să crești, să hrănești, să cultivi mintea și personalitatea unui copil, în funcție de interesele lui, pentru a fi capabil să se integreze într-o societate diferită fundamental față de cea de acum 30 de ani!
Dar, dacă îi ocupăm tot timpul cu lucruri anoste, medii de studiu anti-învățare, cu submisivitate și chiar umilință, cu subiecte învechite și fără legătură cu viața reală, cum va arăta copilul dumneavoastră, dragi părinți, după 20 de ani de expunere zilnică? Decizia educației stă în mâinile fiecărui părinte. Aici se poate produce schimbarea. De aici începe, dragă Selly, revoluția.
Eu, ca părinte, am datoria și decizia educației copilului meu. Și dacă nu îmi place ceea ce văd, prima întrebare care îmi vine în minte este ce pot să fac diferit pentru copilul meu. Nu să urlu la un sistem care nu poate să mă asculte, timp în care copilul meu crește și termină școala. Soluții reale sunt multe. Vom vorbi despre ele. Între nenumăratele grupuri existente, am creat și noi un grup de facebook în care să discutăm idei și să găsim soluții. Să avem un punct de pornire – https://www.facebook.com/groups/successacademy.ro
Acum ceva timp am citit pe facebook un text. Îl redau mai jos.
”Un băiețel este adus să se înscrie la școală. În timpul convorbirilor, directorul școlii îl întreabă pe băiat: câte anotimpuri cunoaște el? Copilul se gândește un minut și răspunde sigur pe el:
– Șase!
Directorul:
– Dar dacă te mai gândești?… Hai gândește-te…
Copilul stă câteva clipe, apoi spune:
– Pe cuvânt de onoare, nu țin minte să mai fie… Șase!
Directorul se uită expresiv la mama băiatului care se făcuse roșie. Ea tușește un pic și îi invită pe baietel să iasă din birou. Afară mama stânjenită îl întreabă pe băiețel:
– Deci, Simeon, ce-a fost asta?
– Mama, mama… (cu lacrimi în ochi) Eu chiar nu țin minte alte “Anotimpuri”, în afară de cele ale lui Vivaldi, Haydn, Piazzolla, Lussier, Ceaikovski și Glazunov!” (preluat).
Am citit și nu mi-a venit să râd, deși mulți o făceau. Pentru că mi se pare tristă povestea. Exprimă distanța dintre un sistem clasic, rigid, de educație și nevoile unui copil. Despre sinceritatea lui și lovitura primită ca urmare a lipsei de tact a unui profesor. Despre ceea ce ar vrea el să devină și ceea ce îi pregătește școala pentru următorii ani.
Dragi părinți, școala poate să fie frumoasă și atractivă. Timpul copiilor noștri nu se mai întoarce. Formarea copiilor noștri merge înainte, minut cu minut, și nu se poate relua. De aceea spun că decizia cu privire la educația copiilor noștri ne aparține. Știu, sună dur, dar când îmi trimit copilul la școală, accept tacit toate neregulile sistemului.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Te invităm pe www.SuccessAcademy.ro pentru a găsi detalii despre programele noastre de dezvoltare personală și leadership create special pentru copii și adolescenți.
Formăm noi grupe Success Academy. Te poți înscrie acum la un DEMO gratuit împreună cu copilul tău. Vino să vezi cum lucrăm și cum transformăm ”imposibilul” în posibil.
Pentru că facem ce școala nu face. Pentru a fi in contact permanent cu noi și articolele noastre, dă un like paginii Success Academy de pe Facebook.
Lasă un răspuns