„Râsul e ca soarele, alungă iarna de pe chipul oamenilor”, spunea scriitorul francez Victor Hugo. Această definiție metaforică dovedește ceva ce mulți oameni știu deja: faptul că simțul umorului este esențial pentru un stil de viață sănătos și că acesta trebuie cultivat pe tot parcursul vieții.
Copiii care au simțul umorului sunt mai fericiți, mai rezilienți și își fac prieteni mai ușor. Drept urmare, dezvoltarea umorului încă de la o vârstă fragedă este un aspect esențial pentru ca cel mic să devină un adult puternic, cu o mentalitate sănătoasă.
În cadrul Academiei, avem o sesiune de curs pentru copii și adolescenți care îi ajută pe aceștia să își dezvolte simtul umorului. Iată alte beneficii de care se bucură cei care știu să facă haz de necaz și să râdă când viața îi întâmpină cu provocări!
-
Au capacitatea de a privi orice situație din mai multe perspective;
-
Dau dovadă de inteligență (wit) și sunt spontani;
-
Au o gândire profundă și văd dincolo de aparențe;
-
Sunt ludici, ceea ce le permite să se bucure de viață „cu bune și cu rele”;
-
Au o stimă de sine crescută;
-
Sunt rezilienți și știu să rezolve conflictele cu ușurință.
Iar avantajele nu se opresc aici! Râsul întărește sistemul imunitar, scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, stimulează digestia, contribuie la procesul de gestionare a stresului și multe altele. Așadar, cum procedăm pentru a ne asigura că cei mici au simțul umorului? Răspunsul depinde de vârsta copilului – iată despre ce este vorba!
Simțul umorului la diferite vârste
-
Bebeluși. Deși nu înțeleg umorul încă, ei își dau seama când cei din jurul lor sunt fericiți. După ce împlinesc 9 – 15 luni, micuții vor fi amuzați de diferite sunete (când imităm animale, când avem un ton exagerat etc.)
-
Copii mici și preșcolari. Până la vârsta de trei ani, copilașii se amuză de situațiile care includ un element surpriză (de exemplu, jocul „cucu-bau”). După, urmează faza în care se distrează pe seama rimelor și apoi cea în care se bucură de ilustrații/poze haioase, dar și de neconcordanța dintre imagini și sunete.
-
Școlari. Din acest punct, copiii învață să aprecieze nu doar jocurile de cuvinte, ci și umorul de situație. Acesta este momentul ideal pentru a-i duce la piese de teatru. Tot acum, învață să spună glume – o practică pe care orice părinte trebuie să o încurajeze.
-
Adolescenți. La vârsta adolescenței, umorul se manifestă, în special, în preajma prietenilor și a colegilor. Pentru a încuraja acest aspect, poți apela la un tip de umor mai dezvoltat, jocuri de cuvinte complexe, glume care dau de gândit, povestiri cu tâlc, filme etc.
În afară de aspectele menționate anterior, nu trebuie să uiți că toți copiii tind să își imite părinții. Astfel, dacă observă că mama și tata sunt haioși, că fac glume și că râd des, este foarte posibil ca și ei să dezvolte aceleași obiceiuri. Mai ales, nu te feri să fii stângace, să nu te iei prea în serios și să râzi de propriile greșeli. Umorul este o parte esențială din viața de zi cu zi și acesta poate fi dezvoltat la orice vârstă. Drept urmare, nu este niciodată prea târziu să înveți cum să râzi alături de copilul tău!
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Formăm continuu noi grupe Success Academy. Te poți înscrie acum la un DEMO gratuit împreună cu copilul tău. Vino să vezi cum lucrăm și cum transformăm „imposibilul” în posibil. Pentru că facem ce școala nu face. Pentru a fi in contact permanent cu noi și articolele noastre, dă un like paginii Success Academy de pe Facebook.
Lasă un răspuns