
© Succes Academy 2025 • Bulevardul Hristo Botev 1, Sector 3, București • Tel: 0746-097-685 • Termeni si conditii
Comunicarea asertiva este una dintre cele mai importante abilitati pe care copiii le pot invata pentru a interactiona eficient si armonios cu ceilalti. Ea presupune abilitatea de a-si exprima gandurile, sentimentele, opiniile si nevoile intr-un mod deschis si sincer, fara a fi pasivi sau agresivi. Dezvoltarea acestei abilitati de comunicare este esentiala in cresterea copilului, deoarece ii ajuta sa-si construiasca relatii interpersonale sanatoase si sa infrunte situatiile de zi cu zi cu incredere si calm. In plus, comunicarea asertiva contribuie la dezvoltarea stimei de sine si la gestionarea mai buna a conflictelor, fiind un fundament al unei vieti sociale echilibrate si de succes.
Una dintre tehnicile fundamentale in invatarea comunicarii asertive pentru copii este vorbirea la persoana I singular: „eu”. Acest tip de exprimare incurajeaza copilul sa vorbeasca despre propriile sale emotii si nevoi, intr-un mod clar si direct, fara a arunca vina asupra altora. De exemplu, in loc sa spuna „Tu nu ma lasi niciodata sa vorbesc!”, copilul poate invata sa spuna „Eu ma simt frustrat cand nu pot sa ma exprim”. Aceasta este o tehnica care ajuta la reducerea tensiunilor si previne escaladarea conflictelor, intrucat se concentreaza pe sentimentele proprii ale copilului si nu pe comportamentele celorlalti.
Un alt element important al comunicarii asertive este stabilirea limitelor. Copiii trebuie sa invete sa isi protejeze drepturile si sa isi exprime dorintele sau nevoile fara a se simti vinovati sau timorati. De exemplu, atunci cand un alt copil doreste sa ii ia jucaria, copilul poate invata sa spuna „Nu imi place sa imi ia cineva jucaria. Te rog sa o lasi inapoi”. Acesta este un mod clar si respectuos de a stabili o limita, fara a fi agresiv sau suparat. Stabilirea limitelor este esentiala nu doar pentru protejarea intereselor proprii, ci si pentru a invata respectul fata de ceilalti si fata de propriile drepturi.
In paralel cu aceasta tehnica, copiii trebuie sa invete sa asculte activ. Aceasta presupune o atentie completa la ceea ce spune interlocutorul, intr-un mod empatic, fara a intrerupe sau a judeca. Ascultarea activa este esentiala pentru dezvoltarea abilitatii de a raspunde adecvat in conversatii, de a intelege punctele de vedere ale celorlalti si de a gasi solutii care sa raspunda nevoilor tuturor celor implicati. De exemplu, atunci cand un copil isi exprima o nemultumire sau o nevoie, un alt copil invatat cu aceasta tehnica va raspunde cu fraze de validare, cum ar fi „Inteleg ca esti suparat ca nu ai apucat sa te joci mai mult cu jucaria”. Aceasta ajuta la intarirea conexiunii intre copii si la crearea unui climat de respect reciproc.
Un alt aspect esential al comunicarii asertive este invatarea modului in care sa gestioneze conflictele. Confruntarile sau divergentele de opinii sunt inevitabile in viata oricarui copil, iar abilitatea de a le aborda intr-un mod calm si rational este vitala. Copiii pot invata tehnici de rezolvare a conflictelor, cum ar fi sa isi exprime punctul de vedere, sa asculte activ si sa propuna solutii de compromis. De exemplu, in loc de a se supara si a pleca de la locul de joaca atunci cand nu se inteleg cu un alt copil, un adolescent poate spune „Nu sunt de acord cu ceea ce spui, dar hai sa incercam sa gasim o solutie care sa fie buna pentru amandoi”. Aceasta abordare promoveaza negocierea si intelegerea reciproca, ajutand tinerii sa se simta respectati si auziti.
Comunicarea asertiva include si o componenta importanta a autoafirmarii. Adolescentii trebuie sa invete sa isi exprime cu incredere gandurile si sentimentele, sa isi cunoasca propriile dorinte si nevoi, fara a se simti tematori sau nesiguri. Ei pot fi incurajati sa isi exprime aprecierea fata de realizarile lor si sa isi expuna opinia atunci cand este necesar. In acest fel, adolescentii dezvolta o incredere in sine care le permite sa interactioneze cu ceilalti intr-un mod pozitiv si constructiv. Un copil care se simte valoros va fi mai inclinat sa isi exprime deschis dorintele si sa isi apere drepturile, fara a cadea in capcana pasivitatii sau a comportamentului agresiv.
In ceea ce priveste strategia de educare a acestora in comunicarea asertiva, jocurile de rol reprezinta o metoda extrem de eficienta. Acestea le permit copiilor sa practice in conditii controlate diverse scenarii de interactiune sociala. De exemplu, un joc de rol in care un adolescent interpreteaza un copil care cere ajutor pentru a-si exprima o dorinta sau o nemultumire ii poate oferi acestuia oportunitatea de a experimenta diferite moduri de a comunica asertiv, dar si sa aprecieze reactiile celor din jur. De asemenea, jocurile de grup si activitatile de invatare colaborativa ajuta copiii sa isi exerseze abilitatile de negociere, cooperare si exprimare clara a dorintelor sau a limitelor.
Un alt element semnificativ al dezvoltararii comunicarii asertive la copii este incurajarea exprimarii emotiilor intr-un mod sanatos. In loc sa fie invatati sa isi reprime sentimentele sau sa le exprime intr-un mod care sa dauneze relatiilor, copiii trebuie sa invete sa isi recunoasca emotiile si sa le exprime intr-un mod care promoveaza intelegerea si sprijinul reciproc. De exemplu, un copil care se simte trist pentru ca nu a fost invitat la joaca poate invata sa spuna „Ma simt trist ca nu am fost invitat, dar inteleg ca poate a fost din greseala”. Astfel, copilul invata nu doar sa isi exprime emotiile, ci si sa accepte ca sentimentele sunt o parte normala a interactiunii sociale.
Tehnicile si strategiile de comunicare asertiva pentru copii sunt esentiale pentru dezvoltarea lor personala si sociala. Ele ajuta la formarea unor relatii bazate pe respect reciproc, incredere si intelegere, iar copiii care invata sa comunice asertiv sunt mai bine pregatiti sa faca fata provocarilor vietii de zi cu zi. Abilitatile de comunicare asertiva sunt fundamentale pentru stima de sine, pentru gestionarea conflictelor si pentru construirea unei vieti sociale echilibrate, fiind un element esential in dezvoltarea unui copil responsabil si empatic.
Success Academy este singura școală din România care pleacă de la cerințele specifice ale mediului de business și completează fericit orice traseu educațional ales de cursant în școala clasică.
Suntem o ”altfel de școală”, 100% pragmatică și cu o finalitate clară.