Problema gestionării banilor reprezintă o dificultate tot mai întâlnită în era noastră, la toate categoriile de vârstă, indiferent că vorbim de adolescenți, adulți sau persoane în vârstă. Acest lucru este cauzat de lipsa unei educații financiare, care este indispensabilă unei vieți echilibrate.
Românii, în general, nu au o gândire orientată spre economii, poate și pentru că foarte mulți, în copilărie, au avut multe lipsuri, iar la maturitate simt nevoia să le acopere prin diverse achiziții. Astfel de aspecte sunt destul de greu de conștientizat, deoarece nu mulți oameni au o inteligenta emotionala, pentru a-și da seama de sentimentele și trăirile pe care le au.
Cum să economisești bani?
Este nevoie, în primul rând, să lucrezi la mentalitatea pe care o ai și să o șlefuiești, astfel încât să fie orientată spre achiziții chibzuite. Trebuie să îți dorești cu adevărat să îți schimbi stilul de viață. Dacă esti impins de la spate de alte persoane, fără ca tu să vrei să faci astfel de schimbări, cu siguranță nu vei avea succes.
Așadar, după ce te asiguri că esti hotărât să faci îmbunătățiri în plan financiar, este nevoie să îți dai seama care este relația ta cu banii. Ești o persoană care simte o mare satisfacție, atunci când primește bani și care are regrete când trebuie să cumpere ceva costisitor? Esti genul de cumpărător compulsiv, mereu în căutarea unei recompense pe care să ți-o oferi?
Fie ca faci parte din categoria celor care scot greu bani din buzunar sau a celor care parcă nu se mai opresc din cumpărături, trebuie să știi că cel mai benefic stil de viață este undeva la mjloc. Echilibrul este cheia succesului, în toate aspectele vieții.
Apoi, trainerii Success Academy îți recomandă să începi să ții evidența cheltuielilor, pentru a ști exact câți bani necesită nevoile tale lunare. După ce îți dai seama cât cheltui de obicei, este nevoie să începi să reduci din lucrurile care nu sunt neapărat necesare.
O nouă tehnică de economisire este reprezentată de tehnica 20/50/30, care îți arată exact cum să îți împarți veniturile. Astfel, 20% din bani trebuie să meargă spre un fond de economii, 50% din venit trebuie să fie sursa de satisfacere a nevoilor (hrană, utilități etc), 30% din buget să fie alocați pentru împlinirea dorințelor.
Chiar dacă, la început, vei observa că acel procent de 30% nu este suficient pentru a pleca în vacanța pe care ți-o dorești, nu trebuie să te descurajezi. Îți poți satisface, pentru început, dorințe mai puțin costisitoare, cum ar fi o nouă pereche de încălțăminte, o masă la un restaurant drăguț, un bilet pentru un concert.
În timp, dilema “cum să economisești bani” nu va mai exista, tu vei avea sume puse deoparte, pe care le poți folosi după bunul plac. Trebuie, însă, să fii conștient de faptul că, pe parcursul vieții, pot apărea nenumărate situații de criză, cum ar fi pierderea locului de muncă sau o nevoie medicală costisitoare.
Îți recomandăm să te asiguri că pentru astfel de momente, mai puțin plăcute, ai economii făcute, care te pot ajuta.
Acum că îți este mai clar cum stă treaba cu enocomisirea, nu rămâne decât să pui în practică cele învățate. Odată ce începi să pui bani deoparte, te vei simți mai sigur și mai liniștit.
Lasă un răspuns