Fiecare dintre noi am simțit, în anumite contexte, frustare. Aceasta este o emoție care poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, gen sau statut social. Este vorba despre o senzație de dezamăgire și iritare, care apare atunci când o persoană se confruntă cu obstacole, nevoi și dorințe neîndeplinite sau cu probleme în atingerea unui obiectiv. Frustrarea poate apărea în diferite contexte – în relații personale, la locul de muncă, la școală etc.
Situații în care frustrarea te poate „lovi”
De foarte multe ori, acest sentiment negativ apare atunci când credem sau realizăm că nu putem controla anumite evenimente sau că nu putem influența rezultatele. Dacă ne fixăm așteptări prea mari de la noi înșine sau de la ceilalți, este posibil să fim dezamăgiți și frustrați când aceste așteptări nu se îndeplinesc.
Lipsa de înțelegere sau comunicare în relațiile interpersonale poate fi o altă cauză a frustrării. Putem fi nemulțumiți și frustrați atunci când nevoile noastre nu sunt înțelese sau îndeplinite în relații.
De asemenea, aceste sentimente pot apărea atunci când obiectivele noastre nu sunt îndeplinite si când întâmpinăm obstacole.
Strategii pentru consolidarea toleranței la frustrare
Tolerența la frustrare reprezintă capacitatea de a ține piept acestei emoții. Dacă ai înțeles ce înseamnă frustrat și când te poți simți în acest fel, trebuie sa afli și cum poți evita o astfel de situație!
Acceptă frustrarea, aceasta este o emoție firească și care nu poate fi îndepărtată pentru totdeauna. Ia momentele de frustrare ca pe o etapă normală a vieții, însă fără să te complaci în această situație! Amintește-ți că nu poți elimina frustrarea din viața ta, dar o poți reduce sau transforma în motivație.
Gestionează-ți eficient asteptările. Este bine îți setezi obiective realizabile și să reușești să îți adaptezi planurile în funcție de circumstanțe.
Comunică eficient cu cei din jur. Comunicarea deschisă și sinceră poate ajuta la evitarea conflictelor și rezolvarea problemelor în relații. Este esențial să îți exprimi nevoile și să fii deschis să asculți și opiniile altora.
Gestionează-ți emoțiile. Dacă reușești să fii conștient de sentimentele negative care te încearcă și să te calmezi, nu vei mai reacționa ghidat de frustrare și vei putea găsi soluții eficiente pentru problemele cu care te confrunți.
Practică exerciții de relaxare în mod constant, care vor ajuta la reducerea sentimentelor de frustrare și furie. Exercițiile de respirație, yoga, meditația și practicile de mindfulness pot fi de ajutor în acest sens.
Înscrie-te la un curs de dezvoltare personală. Acest modul se va dovedi a fi extrem de util pentru creșterea toleranței la frustrare. În cadrul acestor sesiuni, vei învăța să îți setezi obiective realiste, vei deprinde diverse tehnici eficiente de rezolvare a problemelor și vei dobândi inteligență emoțională, care te va ajuta să nu mai reacționezi ghidat de emoțiile negative.
Success Academy este alături de tine în procesul de consolidare a toleranței la frustrare. Îți punem la dispoziție cursuri de dezvoltare personală susținute de traineri profesioniști, cu o lungă experiență într-o mulțime de domenii precum business, psihologie, educație, consultanță etc. Iată mai multe informații despre echipa Success Academy chiar AICI!
Acum că ai înțeles ce înseamnă frustrat și cum să eviți aceast sentiment negativ, nu rămâne decât să pui în practică sfaturile specialiștilor și să te bucuri de o viață cu cât mai puține frustrări!
Lasă un răspuns