Prietenia a fost considerată, din cele mai vechi timpuri, una dintre cele mai prețioase valori umane. Dovadă stau numeroasele opere de artă și creații literare realizate de autori din toate epocile și de pe toate continentele.
De exemplu, „Iliada“, probabil cea mai cunoscută și mai influentă lucrare din Antichitatea europeană, are la bază povestea unei prietenii: aceea dintre marele erou Achille și prietenul său Patrocle. Războiul troian merge bine pentru greci atât timp cât prietenia celor doi nu are de suferit. În schimb, pierderea bunului său prieten îl determină pe erou să renunțe la luptă și pune în pericol însăși soarta ostilităților.
Cu peste 2 000 de ani mai târziu, un alt mare autor, englezul William Shakespeare, scria la rândul său o definiție a prieteniei adevărate: „Un prieten este cineva care te cunoaşte aşa cum eşti, înţelege ce ai fost, acceptă ce ai devenit şi, cu blândeţe, te lasă să creşti în continuare“.
În timp ce au lăudat prietenia adevărată și au oferit exemple memorabile de oameni care s-au sprijinit la nevoie, autorii au avertizat și asupra pericolului reprezentat de falșii amici. Există numeroase citate despre prieteni falși, care aparțin atât unor autori români, cât și străini, și care vorbesc despre pericolele unor astfel de legături. Cunoașterea lor îi poate fi de folos oricui dorește să își cunoască anturajul cu adevărat.
Cele mai pătrunzătoare citate despre prieteni falși
Unele dintre cele mai mari personalități ale lumii literare, artistice, politice sau economice au avut de-a face, pe parcursul vieții, cu oameni care susțineau că le sunt prieteni, însă la nevoie se comportau mai degrabă ca niște dușmani sau cel mult ca și cum nu i-ar fi cunoscut niciodată.
Astfel de experiențe dureroase au stat la baza citatelor următoare:
• Mă pot încrede mai mult în dușmani cinstiți decât în prieteni falși. (Lorenzo de Medici)
• Nu te teme de dușmanii care te atacă! Teme-te de prietenii care te lingușesc! (Dale Carnegie)
• Nimic nu este mai amar decât otrava prieteniei false. (Emil Gârleanu)
• Un prieten de interes este mai primejdios decât un vrăjmaș. (C.A. Rosetti)
• Prietenii de ocazie i-am găsit asemănători cu rândunelele, care vin primăvara și pleacă atunci când începe frigul. (Axel Oxenstierna)
• Relaţiile cu un prieten fals expun la primejdii, în măsura încrederii pe care o avem în el. (Axel Oxenstierna)
• Capeţi experienţă pierzând falşi prieteni. (Francis Bacon)
• Prietenul fals este ca umbra care te urmează numai când e soare. (Carlo Dossi)
• Nu am nevoie de un prieten care se schimbă când mă schimb și eu, care dă din cap când dau și eu. Umbra mea face asta foarte bine. (Plutarh)
• Falsa prietenie, la fel ca şi iedera, ruinează zidurile pe care creşte. Prietenia adevărată oferă o viaţă nouă şi mişcare obiectului pe care îl susţine. (Richard Francis Burton)
• Singura prietenie de preţ este cea care s-a născut fără motiv. (Arthur van Schendel)
La capătul acestei serii de citate despre prieteni falși, merită amintit unul care îi aparține autorului american Ralph Waldo Emerson. Conform lui, printre calitățile unui om care a reușit în viață se numără și capacitatea de a îndura trădarea falșilor prieteni:
„Să ştii să râzi adesea şi mult; să câştigi respectul oamenilor inteligenţi şi afecţiunea copiilor; să fii apreciat de criticii oneşti şi să poţi îndura trădarea falşilor prieteni. Să apreciezi frumuseţea; să scoţi ce-i mai bun din ceilalţi; să pleci din lume puţin mai bun, fie că ai crescut un copil sănătos, ai sădit un petic de grădină ori că ţi-ai ridicat condiţia socială; să fii împăcat că cel puţin o viaţă respiră mai uşor de pe urma existenţei tale – înseamnă că ai reuşit!“
Acum că ai conștientizat necesitatea de a te înconjura cu oameni adevărați, te invităm să te înscrii la unul dintre cursurile oferite de Academia noastră, unde vei avea ocazia să interacționezi cu o mulțime de persoane diferite. În acest fel, vei învăța să faci o selecție între oamenii cu care rezonezi și cei pe care nu trebuie să îi ai prin preajmă. Poți afla mai multe informații despre sesiunile noastre chiar aici.
Lasă un răspuns