Nu este deloc ușor să faci față unui conflict sau unei situații stresante. Oricine s-a confruntat la un moment dat cu stări de anxietate, furie sau tristețe, motiv pentru care multă lume dorește să știe cum poate găsi pacea interioară în astfel de momente.
Răspunsul este simplu: trebuie să găsești o stare de calm, pe care să o poți accesa oricând ai nevoie. Calmul nu este doar o absență a stresului, ci o stare mentală și emoțională în care o persoană se simte și este liniștită, concentrată, capabilă să gestioneze eficient situațiile dificile.
În cele ce urmează, vei descoperi mai multe despre psihologia calmului, despre importanța sa în viața ta și cum poți să-l cultivi în mod regulat.
Reține că stresul nu este doar mental!
Una dintre prejudecățile comune se referă la faptul că stresul, agitația sau furia sunt fenomene care se întâmplă strict la nivel mental și emoțional. Nimic mai greșit! Toate aceste sentimente se reflectă atât în organism, cât și în corp. De aceea, psihologia calmului, te ajută, înainte de orice, să reglezi nivelul de cortizol, hormonul de stres produs de glandele suprarenale.
Nivelurile ridicate de cortizol sunt asociate cu simptomele fizice și mentale ale stresului cronic, cum ar fi anxietatea, nervozitatea și depresia. Studiile arată că exercițiile de calmare, cum ar fi meditația și respirația profundă, pot ajuta la reducerea nivelurilor de cortizol din corp și pot avea un efect relaxant și de reducere a stresului.
De reținut și faptul că practicile de calmare pot îmbunătăți modul în care corpul răspunde la stres, ajutând la menținerea nivelurilor de cortizol în limitele normale și la reducerea efectelor negative ale stresului cronic asupra sănătății fizice și mentale.
Câteva tehnici de relaxare care merită încercate
Este inevitabil să nu ajungi ocazional într-o situație stresantă, în care pare aproape imposibil să rămâi calm. Deși este adevărat că nu poți controla mediul exterior, îți poți controla mintea și reacțiile. În plus, există câteva exerciții care te ajută să devii o persoană mai temperată.
În general, exercițiile de respirație și meditația sunt două tehnici care au fost dovedite științific ca fiind utile pentru a reduce stresul și a promova calmul. Totodată, atât yoga, cât și stretching-ul pot fi eficiente pentru a relaxa corpul și a calma mintea.
Însă există și alte tehnici, care țin de „psihologia” calmului, cum ar fi vizualizarea sau repetarea unor fraze pozitive, care pot ajuta la reducerea anxietății și stresului. Acestea fiind zise, este important să experimentezi cu diferite tehnici și să găsești cele care funcționează cel mai bine pentru tine.
De exemplu, poți încerca un exercițiu practic de calmare, cum este respirația diafragmatică. Aceasta poate fi realizată în poziția șezând sau culcat. Începe prin a-ți așeza mâinile pe abdomen și inspiră prin nas în timp ce te concentrezi pe mișcarea diafragmei.
Apoi, expiră prin gură încet și în mod controlat, imaginându-ți cum corpul tău se eliberează de orice urmă de stres și tensiune. Repetă acest proces timp de câteva minute, concentrându-te numai pe respirația ta și ignorând alte gânduri sau distrageri. Acest exercițiu contribuie la scăderea nivelului de cortizol din organism și la reducerea stresului și anxietății.
Nu uita că încorporarea unor exerciții de calmare în rutina zilnică poate fi un mod eficient de a reduce nivelul de stres și de a îmbunătăți starea generală de bine. Indiferent de activitatea aleasă, este important să îi acorzi timp și să îți permiți să te concentrezi pe momentul prezent, lăsându-ți grijile și preocupările deoparte.
Citeste si: Cand dispare anxietatea? Iata cum poti tine sub control aceasta afectiune
Lasă un răspuns