Copilul tău întâmpină probleme la capitolul relații de prietenie? Atunci cu siguranță îți dorești să îl ajuți. Este important ca un adolescent să aibă prieteni pe care să se poată baza și cu care să petreacă momente memorabile.
Chiar dacă juniorul tău trebuie să încerce singur să stabilească relații de prietenie, te poți implica și tu în acest aspect al vieții lui. Iată ce poți face!
Învață-l cum să înceapă conversații interesante
Unii adolescenți sunt mai introvertiți decât alții. În timp ce pentru unii este foarte simplu să se împrietenească cu oameni noi, pentru alții acest lucru este deosebit de greu, iar părinții îi pot ajuta (citește aici mai multe informații despre copiii introvertiți). Cum? Îi pot încuraja să vorbească cu diverși oameni.
De exemplu, îl poți lăsa pe copilul tău să discute cu vecinii despre anumite situații care se întâmplă în bloc sau în cartier, să sune la compania de telefonie atunci când apare o problemă sau să facă o comandă telefonică la o pizzerie. Deși acestea par lucruri simple pentru un adult, adolescenții pot întâmpina dificultăți atunci când trebuie să vorbească cu oameni pe care nu îi cunosc.
Încurajându-l pe el să ia inițiativa și să se descurce în astfel de situații poate reprezenta o metodă bună de a-l face să fie mai sociabil.
Sprijină metoda prin care copilul tău preferă să socializeze
Să facă planuri cu anumite persoane cu privire la activități pe care vrea să le desfășoare este o modalitate bună pentru un adolescent să se simtă confortabil în situații care l-ar putea speria. De pildă, îl poți încuraja să organizeze o ieșire la masă cu prietenii familiei, iar dacă el va prefera să folosească rețelele de socializare să facă asta, nu trebuie să-l critici, ci să-l sprijini, deoarece reprezintă o modalitate prin care își poate dezvolta abilitățile de socializare și poate capăta mai multă încredere în forțele proprii.
Ajută-l să înțeleagă că rezolvarea conflictelor face parte dintr-o relație de prietenie
Atunci când adolescentul tău cunoaște pe cineva care i-ar putea deveni prieten, totul va fi nou și pot apărea diverse neînțelegeri. De aceea, trebuie să-l înveți să nu renunțe la o prietenie după prima discuție în contradictoriu și să fie tolerant cu oamenii din jur.
Învață-l cum “să spargă gheața”
Poate fi dificil pentru un adolescent să inițieze o discuție cu oameni noi, de aceea este recomandat să îl ajuți în această privință. Poți, de exemplu, să îl încurajezi să înceapă un subiect de discuție în timpul unui prânz cu membrii familiei sau cu prietenii de familie, să-i invite pe cunoscuți să joace un joc sau să îi trimită un mesaj unui coleg de clasă. Cu cât va face mai des aceste lucruri, cu atât îi va fi mai ușor să socializeze și să înceapă relații de prietenie.
Orice părinte se poate implica atunci când copilul pare să aibă probleme la capitolul prieteni. Acestea sunt niște tehnici simple, dar care se pot dovedi a fi foarte eficiente. Adolescentul tău are nevoie de prieteni pentru a se bucura cu adevărat de această perioadă a vieții sale, iar sfaturile tale și încurajarea pe care i-o oferi îi pot fi de mare folos!
Lasă un răspuns