Vorbitul în public este esențial pentru o carieră de succes. De aceea, la Success Academy, oferim cursuri de dezvoltare personală pentru copii și adolescenți, în cadrul cărora înveți cum să ții un discurs în fața unei audiențe.
Iată doar câteva dintre tehnicile pe care ne vom concentra în timpul sesiunilor de curs dedicate vorbitului în public!
1. E normal să ai emoții!
Înainte de orice, trebuie să știi că e normal să ai emoții atunci când vine momentul să ții un discurs în fața unei audiențe. Cunoscută drept glosofobie, frica de a vorbi în public este raportată de 73% dintre oameni. Este normal să simți un rush în astfel de momente, această senzație fiind cauzată de creierul tău care eliberează mai multă adrenalină decât în mod normal.
Ce poți să faci pentru a preveni situația în care ești copleșit de emoții? Pregătește-ți discursul din timp. Documentează-te în legătură cu subiectul pe care ai de gând să îl prezinți. Doar astfel, vei avea mai multă încredere în ceea ce spui și nu riști să fii luat prin surprindere de întrebări.
2. Concentrează-te pe audiența cu care comunici
Înainte de a începe să organizezi structura discursului, este important să te gândești la cei care te vor asculta. Discursul tău trebuie să ajungă la audiența ta, motiv pentru care trebuie să alegi informații relevante pentru ei.
3. Pregătește-ți materialul de acasă
Dacă vrei să ai încredere în tine când vorbești în public, este foarte bine să îți pregătești materialul de acasă. Desigur, nimeni nu trebuie să știe că ți-ai organizat discursul în funcție de introducere, concluzie, exemple ș.a.m.d. Când vei vorbi, va părea că o faci liber. Însă faptul că știi foarte bine ce ai de spus te va ajuta să scapi de emoții!
4. Fii adaptabil
Cât timp îți prezinți discursul, fii atent la feedbackul pe care audiența ți-l oferă. Adaptează-te în funcție de aceasta și, dacă e cazul, schimbă stilul, ritmul sau exemplele pe care le-ai pregătit.
5. Fii autentic
Cea mai sigură cale de a-i cuceri pe cei care te ascultă este de a fi tu însuți. Doar astfel, capeți mai multă credibilitate. Ai o personalitate unică și minunată, ceea ce este suficient pentru a capta atenția celor din jur.
6. Apelează la glume și povești
Dacă urmezi acest sfat, structura discursului tău va căpăta o notă personală. De asemenea, o poveste bine spusă te va ajuta să te conectezi cu audiența ta și să eviți situația în care cei care te ascultă s-ar putea plictisi.
7. Evită să citești. Vorbește liber
În momentul în care îți citești discursul de pe o foaie sau de pe laptop, pierzi conexiunea cu cei care te ascultă. Fă-ți research-ul și repetă discursul acasă. Însă, când vine momentul pentru public speaking, vorbește liber, zâmbește și păstrează contactul vizual cu audiența ta.
8. Fără să exagerezi, profită de puterea limbajului nonverbal
Se spune că 90% din mesajul pe care ne dorim să îl comunicăm este transmis prin limbajul nonverbal (gesturi, ritm, inflexiunea vocii ș.a.m.d.) Înainte de a-ți începe discursul, adoptă o poziție care transmite că ai încredere în tine – stai drept, privește în față. Astfel, îți poți păcăli creierul că nu ai emoții, aspect ce va fi reflectat în momentul în care livrezi un public speech.
9. Concentrează-te pe început și sfârșit
Pregătește un început captivant și un sfârșit dinamic. Renunță la formule de genul „Astăzi vă voi vorbi despre…” și optează pentru o întrebare retorică, o poveste sau o glumă scurtă. În încheiere, folosește un sfat scurt și la obiect, pe care audiența ta să îl rețină cu ușurință.
10. Folosește elemente vizuale
Este important să apelezi la câteva elemente de ordin vizual care să îți sprijine ideea. Totuși, reține că atunci când creezi o prezentare, nu trebuie să incluzi foarte mult text și este bine să optezi pentru imagini, grafice sau un simplu citat.
Lasă un răspuns